Riscul declanșării unor infecții periculoase ca urmare a utilizării constante a antibioticelor la animale

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția asupra riscurilor care decurg din utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animale. Această practică este deja adânc înrădăcinată în rândul crescătorilor de animale deoarece le asigură o producție de carne mai mare. Totuși, utilizările constante de antibiotice la animale sunt extrem de nocive pentru oameni deoarece pot provoca infecții periculoase declanșate de superbacterii rezistente la medicamente.

În unele state, sectorul creșterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice. De cele mai multe ori, antibioticele sunt administrate animalelor sănătoase tocmai pentru a preveni îmbolnăvirea lor și pentru a accelera procesul de creștere. Se impune, așadar, o reducere semnificativă sau chiar stoparea utilizării antibioticelor de importanță medicală la animalele producătoare de hrană în vederea asigurării celor mai înalte standarde de siguranță alimentară.

Care este poziția Comisiei în ceea ce privește o posibilă restricție a folosirii antibioticelor pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animalele sănătoase?