Studii recente arată că la nivelul Uniunii Europene se irosesc aproximativ 22 de milioane de tone de hrană pe an, în timp ce un număr de 925 de milioane de oameni din întreaga lume sunt predispuși riscului subnutriției. Această risipă a alimentelor se regăsește în special în gospodării, dar este cauzată și de producători în proporție de 39 %, de distribuitori în proporție de 5 % și de sectorul de catering în proporție de 14 %. Cercetările realizate ne indică faptul că, în cazul unui procent de peste 60 % din hrana aruncată din gospodării, această risipă ar putea fi evitată.

În România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente în fiecare an, iar un procent de 50 % din hrană se pierde din momentul producției și până să fie consumat, conform estimărilor făcute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Totuși, se impune o strategie sistemică și adaptată fiecărui stat membru prin care să fie diminuată risipa de hrană.

Ținând cont de cele menționate mai sus, are în vedere Comisia stabilirea unor mecanisme prin care să fie evitată risipa de alimente și prin care acestea să ajungă la persoanele aflate în pragul subnutriției?