România contra-performantă în agricultura ecologică

Interesul consumatorilor în ceea ce privește hrana ecologică este în continuă creștere în România, lucru care ar trebui să mobilizeze agricultorii și instituțiile din domeniu pentru a se pune bazele unei politici agricole ecologice mai profitabile și mai ușor de întreținut. Chiar dacă acest interes al consumatorilor este tot mai crescut, agricultura ecologică din România este în declin, iar într-un studiu recent, România, alături de Polonia au fost declarate contra-performeri în domeniul agriculturii ecologice. Totuși, România ocupă locul 7 în topul primelor 10 țări ca suprafață totală ecologică.

Problema numărului redus de operatori ecologici ar trebui să ridice semne de întrebare atât în aceste două state membre, Polonia și România, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru că este vorba de o scădere care poate afecta randamentul agriculturii comune. Dacă această ramură nu urmează să fie susținută, pierderile ar putea fi foarte mari, iar cetățenii din Uniune care se orientează spre astfel de produse vor avea de suferit.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia cu care ar putea veni în ajutorul acestor țări care nu mai sunt performante în domeniul agriculturii ecologice?