România importă masiv alimente, în pofida unui potențial agricol imens

În pofida potențialului agricol ridicat al României, țara noastră are unul din cele mai puțin performante sectoare alimentare la nivel european. Acest lucru se vede extrem de bine, în ultima vreme, din cantitatea de alimente pe care o importăm.

Deși România dispune de un potențial agricol ridicat în raport cu majoritatea statelor europene, valorificarea acestuia rămâne printre cele mai scăzute, randamentele obținute de fermierii locali (calculate ca raport între producția obținută și suprafețele cultivate/efectivele de animale sacrificate) fiind printre cele mai reduse din UE, sub cele ale Poloniei și Ungariei, subliniază Banca Națională a României (BNR) în cel mai recent raport asupra inflației. Astfel, activitatea industriei alimentare nu a reușit să facă față avansului recent al consumului intern de produse alimentare, care a fost impulsionat de creșterile salariale sau extinderea cotei reduse a TVA la nivelul tuturor bunurilor alimentare. Așadar, surplusul de cerere a fost acoperit în cea mai mare parte din importuri, fapt ce a influențat și prețurile.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea echilibrării paletei de importuri și exporturi la nivelul României, dar și la nivelul celorlalte state membre?