România, pe primul loc la nivelul UE în ce privește procentul deceselor care ar fi putut fi evitate prin controale medicale

Din păcate, cultura prevenției din România încă nu este suficient de bine conturată și promovată de către autoritățile responsabile. Drept urmare, România s-a situat în 2016 pe primul loc în Uniunea Europeană la procentajul deceselor care ar fi putut fi evitate ţinând cont de cunoştinţele şi tehnologia medicală, cu 80,1% din total, faţă de o medie de 68% în UE, conform datelor publicate de Eurostat.

Conform Eurostat, în 2016, în Uniunea Europeană au murit aproximativ 1,7 milioane de persoane cu vârsta sub 75 de ani. Printre acestea, aproximativ 1,2 milioane de decese ar putea fi considerate premature, conform listei recente a Eurostat-OCDE privind mortalitatea evitabilă. Dintre acestea, 741 000 de decese ar fi putut fi evitate prin intervenții eficiente de sănătate publică și prevenire primară, și alte 422 000 de decese, evitate prin intervenții medicale în timp util și eficiente. O treime din decesele care ar fi putut fi evitate în UE au vizat boli de inimă și plămâni.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea promovării în rândul europenilor a unei culturi a prevenției?