România se confruntă cu un deficit de muncitori calificați

România se confruntă cu un deficit de muncitori calificați. Concret, trei sferturi dintre angajatorii din România au dificultăți cu ocuparea posturilor vacante, pentru că nu găsesc oameni bine pregătiți în domeniu, potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup. Iar posturile care sunt din ce în ce mai greu de ocupat sunt cele destinate meseriașilor calificați, urmate de cele pentru muncitori, ingineri și operatori producție. 72 % din angajatorii români se plâng că nu reușesc să ocupe posturile vacante din cauză că pe piață nu mai sunt meseriași. Cercetarea mai arată că patronilor nu le este ușor să angajeze nici vânzători, șoferi, directori sau personal specializat pentru hoteluri și restaurate. Specialiștii în educație susțin că se confruntă cu această criză din cauză că nu mai are cine să-i pregătească pe tineri.

Pe de altă parte, această criză este determinată și de tendința tot mai mare de a tinerilor de a emigra, fiind atrași de salarii atractive, fapt ce duce la o lipsă acută de muncitori calificați. În 2017, din România au plecat în străinătate 36 000 de persoane și 14 500 de liceeni afirmau că vor să ia același drum.

Ce instrumente are la dispoziție Comisia pentru combaterea deficitului de lucrători pe piața forței de muncă din România?