Se pare că la nivel european s-au instalat nedumeriri din cauza faptului că afirmațiile făcute în ultimul an de anumiți oficiali ai UE cu privire la dorința României de intrare în zona EURO nu sunt urmate de acțiuni concrete ale Guvernului României. Surse oficiale europene au declarat faptul că România, dacă dorește să atingă ținta EURO la 1 ianuarie 2019, ar trebui să formuleze anul acesta o solicitare oficială pentru admiterea leului românesc în Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II). Până la formularea acestei cereri, guvernul ar trebui însă să demareze o serie de ample reforme structurale, pentru că nici UE, nici România nu au nevoie să treacă prin problemele cu care se confruntă astăzi Grecia.

Reformele structurale la care se referă invariabil oficialii europeni în dialogul cu factorii de decizie din România sunt: renunțarea la politica de susținere a marilor companii de stat care, an de an, prin management defectuos, înregistrează pierderi și datorii, restructurarea și reforma sistemului de sănătate, demararea efectivă a proiectelor de infrastructură.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române, astfel încât procesul de aderare a țării noastre la zona EURO să se efectueze conform calendarului oficial?