România, țara cu cea mai mare inegalitate a veniturilor din Uniunea Europeană

Conform Institutului Național de Statistică (INS), România înregistra, în 2015, cea mai mare inegalitate a veniturilor din Uniunea Europeană (UE). În România, inegalitatea veniturilor este superioară mediei pe ansamblul Uniunii Europene. În anul 2015, cei mai bogați 20 % dintre cetățenii Uniunii Europene au realizat venituri de 5 ori mai mari decât cei mai săraci 20 %. În anul 2016, persoanele din gospodăriile considerate bogate au obținut un volum total de venituri de 7,2 ori mai mare decât persoanele din gospodăriile considerate sărace.

Inegalitatea mai mare a veniturilor bănești disponibile se înregistrează la persoanele cu vârsta sub 65 de ani, față de cele cu vârsta peste 65 de ani care sunt dependente numai de venituri din transferuri sociale. Conform sursei citate, în anul 2016, deficitul median relativ a fost de 36,2 %, adică se poate spune că persoanele sărace au avut în medie un venit bănesc disponibil care a reprezentat 63,8 % din valoarea pragului de sărăcie stabilit pentru acest an.

Ce mecanisme are Comisia Europeană la îndemână în vederea realizării unei egalități în ceea ce privește veniturile la nivel european?