rosii

Andrei Ianțoc, fost fotbalist, a construit și a utilat o seră pentru producția de roșii printr-un proiect în valoare totală de peste 1,7 milioane de euro, pentru care a primit fonduri nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Serra-Ivas SRL este o afacere de familie înființată în 2008, odată ce proprietarul, tânărul Andrei Ianțoc, a sesizat oportunitatea de a realiza o investiție printr-un proiect cu finanțare UE: o seră pentru cultivarea roșiilor, cu cele mai moderne dotări și cu utilizare de energie regenerabilă.

Pentru fazele incipente – angajarea unor consultanți, întocmirea proiectului, obținerea avizelor – Ianțoc, fost fotbalist în Constanța, a folosit bani „din buzunar”. În 2009 a fost aprobat proiectul, iar de aici au început și greutățile.

Pentru realizarea investițiilor era necesar un credit, însă băncile, dat fiind contextul la acel moment – începutul crizei economice și financiare – nu au fost deschise pentru a-l împrumuta, mai ales fiind vorba despre o sumă importantă – aproape 700.000 de euro și lipsa unui istoric solid al firmei. Mai ales, explică Andrei Ianțoc, erau solicitate garanții foarte mari.

„Din păcate, a trebuit să așteptăm, și am stat pe loc timp de doi ani. Abia în 2011 am reușit să obținem o promisiune de la o bancă, în același timp solicitând și sprijin de la Fondul Național de Garantare. Dar dosarul tot a stat la bancă vreo șase luni, până la aprobarea finală”, a explicat Andrei Ianțoc pentru EurActiv.ro.

Proiectul a fost finalizat în 2013, cu un an întârziere, după ce beneficiarul a solicitat de la autorități o prelungire. „Aventura” finanțării europene s-a terminat cu bine, iar Andrei Ianțoc se gândește să mai solicite anul viitor din nou fonduri pentru extinderea serei.

Firma s-a dezvoltat încet, dar sigur, după finalizarea investiției. Producția este de circa 300-350 tone pe an și clienții principali sunt supermarketurile Auchan și Carrefour din Constanța.