Sănătatea omului este strâns legată de sănătatea animalelor, iar Comisia Europeană trebuie să pună la dispoziția statelor membre instrumente eficiente în asigurarea celor mai înalte standarde de bunăstare!

Sănătatea omului este strâns legată de sănătatea animalelor, iar Comisia Europeană trebuie să pună la dispoziția statelor membre instrumente eficiente în asigurarea celor mai înalte standarde de bunăstare!

În cadrul comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei Europene (DG SANTE) referitor la intrarea în vigoare a Legii privind sănătatea animală. Legislația privind sănătatea animală va intra în vigoare în 21 aprilie 2021, iar acest regulament sprijină sectorul creșterii animalelor și pe cel al producției de alimente din UE și piața UE în concordanță cu obiectivele de sustenabilitate și competitivitate. Actul înlocuiește și extinde normele UE existente cu privire la sănătatea animală, reunind majoritatea acestora într-o lege mai simplă, care încurajează un accent mai mare pe prioritățile-cheie în combaterea bolilor. În cadrul intervenției pe care am avut-o, am apreciat eforturile Comisiei DG SANTE și am pledat pentru intrarea în vigoare a acestui Regulament fără întârziere, date fiind prevăzute și măsurile de tranziție care vin în ajutorul statelor membre. Sănătatea umană este în strânsă legătură cu sănătatea animalelor. De aceea, este important să fim preocupați să ne asigurăm că avem elemente suficiente pentru a proteja sănătatea animală și evident, sănătatea umană. De asemenea, am salutat modificările realizate pentru sprijinirea crescătorilor de porumbei de competiție.

Dar iată intervenția pe care am avut-o:
Mulțumesc reprezentanților DG SANTE pentru expunerile făcute. În ceea ce privește intrarea în vigoare a Regulamentului, chiar dacă fac o notă discordantă astăzi față de ceilalți colegi ai mei, eu nu aș pleda pentru amânarea intrării în vigoare deoarece din experiența în activitatea publică, sistemele nu vor fi niciodată pregătite să accepte modificări în funcționarea lor. Am înțeles foarte clar din prezentarea reprezentanților DG SANTE că nu se dorește trimiterea unor inspectori pe teren pentru a-i penaliza, ci dimpotrivă, vor să ajute statele membre să se conformeze la legislație. Astfel, în opinia mea, ar trebui ca această legislație să intre în vigoare în 21 aprilie. Vom avea și dispoziții tranzitorii care vor fluidiza implementarea acesteia. Sănătatea animală este strâns legată de sănătatea umană. De aceea, este important să fim preocupați de a ne asigura că avem elemente suficiente pentru a proteja sănătatea animală și evident, sănătatea umană.
Apreciez eforturile realizate pentru crescătorii de porumbei. Am fost și eu sesizat de Federația Columbofilă Internațională, iar modificările prevăzute sunt suficiente și eventual, se pot extinde și la alte categorii de crescători de porumbei. Astfel, se va elimina obligația unei perioade de rezidență, dar și necesitatea unui certificat de sănătate animală. În locul acestui document, va fi suficientă deținerea unei declarații pe propria răspundere din partea proprietarului lor.
Aș avea o întrebare punctuală legat de transportul de vite care a plecat din Spania și nu a ajuns la destinație, efectivul fiind îmbolnăvit cu boala limbii albastre. Nu s-a comunicat suficient de bine ce s-a întâmplat în această situație. Sub acest aspect, nu cred că este bine să avem exporturi din interiorul UE și să nu existe o comunicare eficientă din perspectiva bolilor pe care le pot avea animalele. Vă solicit respectuos să îmi comunicați care au fost deficiențele legate de acest transport. Mulțumesc.

Bernard Van Goethem, DG SANTE, a transmis următoarele mesaje: „Urmărim îndeaproape situația transportului care a plecat din Spania pentru a ne asigura că tot ce ține de bunăstarea animală, dar și regulile de sănătate sunt respectate de autoritățile spaniole pentru a bloca răspândirea bolii. În ce privește sănătatea animală, am revizuit complet legislația. Legea sănătății animalelor reprezintă regulamentul 2016/429. A intrat în vigoare în 2016 și va intra în aplicare pe 21 aprilie 2021. Acestă lege aduce împreună sănătatea animală, umană, biodiversitatea, condițiile de mediu. Ținem seama de bunăstare animală, luăm în considerare posibilele elemente de a reacționa la crize. Noi ne-am dori ca legea sănătății animale să fie aplicată cât mai rapid pentru că aduce enorme beneficii. În lunile din urmă, au fost apeluri pentru amânarea intrării în aplicare. Comisarul a fost atent la aceste apeluri. Ca răspuns, la Comisie, am făcut o analiză în profunzime și o evaluare a consecințelor potențiale a unei astfel de amânări. După această analiză, concluzia a fost că amânarea datei nu este o bună cale de urmat. Comisia propune un sprijin consolidat pentru statele membre și părțile interesate pentru implementarea lină a legii și a regulilor complementare. Această susținere va cuprinde măsuri tranzitorii pentru anumite regiuni. În ce privește susținerea aceasta, Comisia se gândește la o serie de măsuri. Știți probabil că măsurile tranzitorii privind certificarea veterinare de intrarea în UE sunt deja prevăzute în lege. Introducem o nouă măsură tranzitorie, o perioadă tranzitorie pentru sănătatea animală și certificatele veterinare, unde se introduce o nouă perioadă. Susținem statele membre prin consiliere, elaborăm documente de asistență. Sistemul BTSF: o mai bună formare pentru o hrană mai sigură. Vom dezvolta comunicări pe această temă.
Ce se întâmplă cu legislația deja în vigoare? Legea sănătății animale este ceva dinamic. Este completată cu acte delegate și de implementare. În ce privește porumbeii de competiție, acest lucru este într-o etapă finală. Introducem derogări pentru anumite elemente. Acest subiect e o preocupare pentru mai mulți actori. Am decis să amendăm regulamentul 2020/688 în ce privește porumbeii de competiție. Vom elimina obligația unei perioade de rezidență. Deci, nu va fi necesară o perioadă de rezidență, se pot deplasa fără a respecta termenul de 21 de zile. Vom propune eliminarea obligativității unui certificat de sănătate animală. În locul acestui document, porumbeii vor fi însoțiți de o declarația pe propria răspundere din parte proprietarului lor.”