Scăderea cantității de lapte colectat de la fermieri

În luna ianuarie a acestui an, s-a resimțit o scădere cu 7,9 % (adică cu 5 505 tone) a cantității de lapte colectat de la exploatațiile agricole și de la centrele de colectare, comparativ cu luna decembrie a anului precedent. Produsele lactate în cazul cărora s-a înregistrat cea mai mare scădere au fost untul, cu 337 de tone (-29,1 %), urmat de smântâna de consum, cu 542 de tone (-8,8 %), și de brânzeturi, inclusiv brânza obținută exclusiv din lapte de vacă (92,8 % din producția totală de brânzeturi), cu 9 tone (-0,2 %).

Aceste scăderi reprezintă efecte ale eliminării cotelor de lapte, mai ales că pe piața românească au apărut produse provenite din statele limitrofe țării noastre, precum și din statele Uniunii Europene, având prețuri mai mici comparativ cu piața românească.

Care sunt soluțiile Comisiei cu privire la sprijinirea fermierilor din UE afectați de măsura eliminării cotelor de lapte, astfel încât aceștia să nu aibă de suferit și să își poată comercializa marfa în continuare?