Schimb de bune practici între marii fermieri reuniți la forumul RALF!

PPEAstăzi, am ocazia de a participa la Forumul Internațional al Marilor Fermieri (RALF). Romanian Agriculture Leadership Forum este un eveniment dedicat marilor fermieri (+1000 ha) și liderilor din agricultură, care prezintă bune practici, modele de business, exemple de succes și studii de caz din agricultura românească și internațională. Forumul reunește anual la București peste 300 de mari fermieri din toate regiunile României, alături de invitați și speakeri internaționali din mai multe țări.

În interventia pe care am susținut-o, am dorit să informez fermierii, dar și pe invitații prezenți, despre capitolele deschise din regulamentul privind PAC, Planuri strategice și PAC Orizontal de către Parlamentul European, de oportunitățile din noua Politică Agricolă Comună. Noul Regulament privind PAC aduce, în primul rând, plăți directe mai mari la hectar pentru România și asta în timp ce altor state acest sprijin scade. De asemenea, va permite o colaborare între statele membre și fermieri în vederea stabilirii cu exactitate a măsurilor potrivite pentru a simplifica și flexibiliza activitatea și pentru a obține rezultatele dorite.

În ceea ce privește fermierii activi, fără discuție, banii europeni destinați fermierilor trebuie să ajungă acolo unde se face agricultură, mai exact la adevărații fermieri! Astăzi avem „fermieri de canapea”, mai precis, fermieri care primesc fonduri europene, dar nu lucrează efectiv terenul respectiv, iar aceasta categorie trebuie să dispară după 2020. Statele membre până la urmă sunt responsabile să se asigure că acești bani ajung la fermieri și la cei care practică cu adevărat agricultură! Uniunea Europeană în general și România în special au nevoie de ferme durabile capabile să ofere timp îndelungat, o hrană de calitate, la prețuri accesibile pentru consumatori.

Mai mult, plecând de la realitățile din teren, trebuie să fim conștienți că este nevoie de o adaptare la un nou model de agricultură, care să țină cont de noile tehnologii și care trebuie să fie un real ajutor pentru agricultori. Discutam astăzi de o agricultură de precizie la centimetru în câmpuri și de capacitatea de a gestiona semințele, îngrășămintele, apa și culturile, oferind control continuu și sprijinin în luarea deciziilor. Vorbim astfel de nevoia de a investi în digitalizare, în cercetare și inovare, urmând ca mai apoi acestea să fie transferate în teren.

O altă direcție pe care sectorul agricol din România trebuie să o aibă în vedere este cea legată de dezvoltarea capacităților de procesare a produsului brut. România are astăzi previzionați pentru perioada 2021-2027, 6,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală. O bună parte a acestor bani trebuie să se regăsească în dezvoltarea capacităților de procesare. Acest lucru va permite dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare, dar și a capacităților mari de procesare. Doar abordând lucrurile de această manieră, consumatorii pot să aibă acces la produse de calitate și la prețuri rezonabile. Aici, aș face o paranteză. Pentru a crește eficiența componentei de procesare este obligatorie asocierea. Fără a investi în tehnologizare, fără a investi în procesare și fără a conștientiza importanța asocierii, nu vom reuși să fim competitivi pe piață, cu atât mai mult cu cât astăzi vedem că ne confruntăm cu o criză acută a forței de muncă!

În ceea ce privește cercetarea, Comisia Europeană a propus alocarea a 10 miliarde EUR din programul Orizont Europa pentru cercetare și inovare în domeniul alimentar, agricol, al dezvoltării rurale și al bioeconomiei. Cunoștințele și inovarea sunt esențiale pentru un sector agricol inteligent, rezilient și sustenabil. Viitoarea PAC va încuraja investițiile mai mari în cercetare și inovare și, totodată, va ajuta fermierii și comunitățile rurale să profite de rezultate. Astfel, fondurile europene reprezintă și în domeniul cercetării o șansă pentru creșterea performanțelor în agricultură!