Schimb de opinii în Comisia JURI alături de Comisarul European Didier Reynders!

PPEÎn cadrul Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii cu Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție, pe marginea situației curente determinate de pandemia COVID-19 și consecințele sale.

Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție, a subliniat următoarele idei: „Comisia Europeană a acționat pentru a respecta drepturile cetățenilor. COVID-19 reprezintă un element decisiv pentru democrație și tehnologie. Împreună cu serviciile mele, am contribuit la Ghidul Comisiei. Transformarea digitală va fi importantă în această perioadă. Trebuie să găsim soluții. Accelerarea transformării digitale înseamnă ca trebuie să analizăm unde putem acționa, în mediu, pe piață. Trebuie să vedem cum putem facilita digilatizarea în justiția electronice. Contractele inteligente trebuie să fie puse în practică cât de repede. Este probabil că vom avea nevoie de măsuri concrete suplimentare. Redresarea nu va fi simetrică și este posibil ca inegalitățile să crească în următoarea perioadă. Trebuie să includem o guvernanță economică mai puternică pentru a ieși din această criză mai puternici.

Comisia a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei în ceea ce privește noua lege care subminează independența judecătorilor polonezi și este incompatibilă cu legislația europeană. Comisia a ajuns la concluzia că anumite elemente din noua lege violează legislația UE. În primul rând, Comisia notează că noua lege lărgește noțiunea de abatere disciplinară, astfel încât crește numărul cazurilor în care conținutul deciziilor magistraților poate fi calificat drept abatere disciplinară. Prin urmare, sancțiunile disciplinare pot fi folosite ca un sistem politic de control a conținutului deciziilor pronunțate de magistrați.
În al doilea rând, Comisia notează că noua lege acordă noii Camere de Control Extraordinar din cadrul Înaltei Curți competența de a judeca în chestiunile referitoare la independența justiției. Acest fapt împiedică instanțele poloneze să aplice legislația europeană sau să se adreseze Curții Europene de Justiție.
În al treilea rând, Comisia notează că legea oprește instanțele poloneze să decline dosarele către alți judecători. În fine, Comisia notează că noua lege introduce obligația ca judecătorii să declare informații specifice despre activitățle non-profesionale, ceea ce contravine dreptului la viață privată și legii privind protecția datelor.
Monitorizăm respectarea statului de drept în toate statele membre. Monitorizăm diferitele decizii luate de statele membre pe perioada de urgență. Am luat notă de amânarea alegerilor din Polonia. Mulțumesc pentru colaborarea dumneavoastră.”

Didier Geoffroy, în numele Grupului PPE, a transmis faptul că: ”În ceea ce privește ”pașapoartelor de imunitate” pe perioada pandemiei COVID-19 care le permit oamenilor să se mute dintr-o parte în alta liberi. Unele state au introdus acest pașaport, spre exemplu Chile. Dacă acest pașaport ar fi introdus, ar ridica mai multe probleme: ce țin de confidențialitatea datelor privind sănătatea, informații ce ar trebui deținute numai de pacient și medic. Prin introducerea acestei măsuri, s-ar cere un nivel ridicat de vigilență din partea statelor membre și autoritățile Uniunii. Dacă acest pașaport ar fi introdus, ar trebui regulile UE să fie modificate și care ar fi acelea? Emiterea ”pașapoartelor de imunitate” sau de ”certificate fără risc” persoanelor care au fost infectate, ar putea în realitate să crească riscul răspândirii, conform OMS.”

Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție: ”Trebuie să ne asigurăm că pașapoartele de imunitate sunt în regulă din punct de vedere al siguranței datelor. Sunt documente, precum certificatele de vaccine, care arată dacă oamenii sunt vaccinați sau nu. Trebuie să ne asigurăm că toate aceste propuneri respectă regulile actuale ale legislației UE.”