Schimbările climatice reprezintă astăzi o certitudine, iar dimensiunile acestora ne obligă să reacționăm de îndată!

PPEÎn plenul Parlamentului European de la Strasbourg, are loc o dezbatere pe tema „Urgența climatică și ecologică”. Am intervenit în cadrul discuției și am subliniat faptul că agricultura este cel mai vulnerabil sector în ce privește schimbările climatice. Astfel, statele membre trebuie să elaboreze scheme ecologice care să-i stimuleze pe fermieri astfel încât să aleagă cu prioritate practicile agricole cele mai eficiente pentru clima și mediu.

Iată intervenția susținută:
Schimbările climatice reprezintă astăzi o certitudine, iar dimensiunile acestora ne obligă să reacționăm de îndată. Agricultura este însă, astăzi cea mai vulnerabilă la schimbările climatice, comparativ cu orice alt sector. În același timp, fermierii din UE sunt principalii gardieni ai mediului.

Sectorul agricol și zonele rurale din UE sunt esențiale pentru bunăstarea cetățenilor europeni care presupune accesul la o hrană de calitate și la prețuri accesibile! În 2050 populația actuală va fi cu 30% mai numeroasă, comparativ cu cea actuală, ceea ce ne obligă să ne consolidam rolul de cei mai importanți producători de alimente și de garanți ai securității alimentare.

În față amenințărilor și riscurilor pe care le reprezintă schimbările climatice, statele membre trebuie să elaboreze scheme ecologice, care să-i stimuleze pe fermieri astfel încât să aleagă cu prioritate practicile agricole cele mai eficiente pentru climă și mediu.

Günther OETTINGER, vicepreședinte al Comisiei Europene, a transmis următorul mesaj: „Astăzi, Comisia pe bună dreptate prioritizează combaterea schimbărilor climatice. Europa a dat dovadă de cutezanță înaintea acordului de la Paris, mai ales când vine vorba de a păstra încălzirea globală sub 2 grade Celsius. Este un scop care a început să fie discutat peste tot pe plan internațional. Avem nevoie de o abordare coordonată. Abordările naționale reprezintă doar a doua soluție. Un obiectiv general pe plan european este important. Care sunt instrumentele posibile pe care vi le poate propune Comisia Europeană? Putem să mizăm mai mult pe tehnologii mai moderne care accelerează eficientizarea utilizării energiei. Din acest punct de vedere, programul Orizont Europa are o importanță deosebită. Mizăm pe sistemul ETS în continuare. Avem un obiectiv de reducere a emisiilor cu 40% prin documentele adoptate deja. Până în 2030 putem ajunge la această reducere, poate chiar și -45%.”