Schimbările climatice și noul cadru financiar multianual, pe agenda Consiliului European!

PPEÎn cadrul ședintei plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, are loc o dezbatere importantă pe marginea pregătirii reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie, la care participă reprezentanții Consiliului și Comisiei.

Tytti TUPPURAINEN, în numele Consiliului, a transmis faptul că: „Consiliul din decembrie va fi primul Consiliu condus de președinta von der Leyen. Agenda va avea două subiecte: schimbările climatice și CFM. În iulie, Consiliul European aproape a ajuns la un acord de neutralitate climatică până în 2050. Este nevoie ca UE să acționeze ferm ca să rămână un lider global pe chestiunile de climă.
Cadrul financiar multianual: ne apropiem de etapa finală a negocierilor. E în interesul tuturor să ajungem la un acord cu privire la CFM pentru a ne asigura că cetățenii noștri, fermierii își pot continua activitatea fără întreruperi. Președinția se angajează să modernizeze bugetul european, dând programelor moderne cea mai importantă parte a fondurilor europene. Este important să existe și politici de coeziune pentru a asigura unitate și echilibru și fonduri suficiente pentru agricultori astfel încât aceștia să poată continua cu o agricultură durabilă.”

Frans TIMMERMANS, vicepreședinte al Comisiei Europene, a transmis următoarele mesaje: „Este ultima oară când vin în fața dumneavoastră reprezentându-l pe președintele Jean-Claude Juncker. Vreau să îi mulțumesc pentru viziune, curaj.
În CE, vom încerca să obținem un scor mai ambițios-până în 2050 vrem să devenim un continent neutru din punct de vedere climatic. Strategia noastră europeană trebuie să furnizeze un imbold și pentru alți parteneri internaționali. O Europă neutră din punct de vedere al climei înseamnă că protejăm nu doar mediu și clima, ci și economia. Este responsabilitatea noastră ca nimeni să nu rămână în urmă în această tranziție ecologică.
Nu putem vorbi de viitorul Europei și de eforturile noastre de asigurare a bugetului, fără întărirea economiilor statelor membre.”

Manfred WEBER, președintele grupului PPE, a subliniat în intervenția sa faptul că: „Milioane de cetățeni, fermieri, de primari își doresc o siguranță în planificarea activităților și eforturilor sale. Nu trebuie ca lucrurile să fie amânate. Trebuie să avem predictibilitate și echitate. Nu se poate să avem discuții de preaderare cu Turcia, dar să le refuzăm pe cele cu Macedonia.”