Conform unui raport recent al Institutului Național de Statistică, prețurile la alimentele de bază au înregistrat, din nou, scumpiri semnificative. Astfel, prețurile la aceste alimente au crescut cu peste 20 % în iulie față de luna decembrie a anului trecut. Cele mai mari scumpiri au fost semnalate la cartofi, portocale și lămâi. De asemenea, în iulie, prețul la carnea de porc a crescut cu 0,58 %, ouăle au fost mai scumpe cu 0,64 %, iar telemeaua a înregistrat o scumpire de 0,55 %, mai arată analiza INS. Raportat la finalul lui 2018, prețul combustibililor s-a mărit cu 4,79 %, iar energia termică a înregistrat un avans de 4,79 %.

 Nivelul extrem de ridicat al inflației afectează bunăstarea românilor, generând o scădere dramatică a nivelului de trai, iar instabilitatea sistemului fiscal, devalorizarea leului, scumpirile în lanț au condus la prețuri inaccesibile pentru români.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în ceea ce privește atingerea unui nivel de stabilitate macroeconomică și încurajarea unei creșteri economice reale?