Sectorul lactatelor, îngenuncheat de coronavirus! Este datoria noastră, a tuturor, să nu-l lăsam să moară!

PPEÎn cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am participat la un schimb de opinii cu comisarul Janusz Wojciechowski, responsabil de agricultură, privind consecințele COVID-19 asupra sectorului agricol. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am atras atenția asupra crizei din sectorul laptelui. Există mai multe probleme care destabilizează piața produselor lactate din UE în urma focarului COVID-19. Am solicitat Comisarului European Wojciechowski să ofere măsuri de sprijin pentru fermierii din industria laptelui și linii directoare pentru prelucrarea produselor, prin măsuri de depozitare private.

Iată intervenția pe care am avut-o:
Stimate domnule comisar Wojciechovski,

Sectorul agricol din Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți majore astăzi. Sectorul laptelui și al produselor lactate este profund afectat de reducerea semificativă a consumului, multe puncte de vânzare HoReCa fiind închise, dar și de creșterea costului furajelor.

În același timp, observăm o scădere a prețurilor laptelui și, dacă acest lucru continuă, fermierii din acest sector nu vor putea supraviețui.

În acest context, când intenționează exact Comisia să acorde sprijin financiar pentru depozitarea privată pentru unt, lapte praf și toate tipurile de brânză?
De asemenea, are în vedere Comisia să compenseze parțial pierderile de preț suferite de fermierii din sectorul laptelui ca urmare a pandemiei?
În sfârșit, nu am auzit nicio mențiune cu privire la activarea rezervei pentru situații de criză din sectorul agricol pe fondul pandemiei Covid-19.

Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, mi-a transmis faptul că: „Referitor la problema pe care mi-a semnalat-o domnul Buda, dar și alți colegi, privind intervenția de piață, depozite private. Este o solicitare făcută și de statele membre. Este o nevoie evidentă de astfel de intervenții. Suntem conștienți. Sunt instrumente legale disponibile, dar solicitarea mea este nu numai să activăm un anumit instrument, ci și banii. Trebuie să reținem că avem un anumit buget pentru intervenții de piață.
Am analizat fiecare posibilitate pentru a avea fonduri pentru intervenții de piață. Vă vom informa despre acțiunile noastre viitoare. Avem mai multe oportunități dacă vom ști bugetul pentru anul următor. Trebuie ca noul CFM să aibă fonduri substanțiale pentru intervențiile de piață. Nimeni nu a fost pregătit pentru o astfel de criză, iar CFM actual nu este pregătit pentru a susține toate măsurile. Căutăm posibilități în afara CFM pentru a atrage fonduri. Asistența publică- am sprijinit posibilitatea unui sprijin mai mare, zeci sau chiar sute de miliarde de euro sunt promise și nimeni nu exclude fermierii din aceste programe.”

În prezentarea inițială susținută, Comisarul Wojciechowski, a transmis următoarele mesaje: „Mulțumesc Comisiei AGRI pentru posibilitatea de a dezbate impactul COVID-19 asupra agriculturii. Semnalele de la dumneavoastră sunt relevante pentru noi. Ne confruntăm cu o majoră criză pentru economie și consecințele afectează fermierii. Agricultura poate nu e cel mai afectat domeniu le fel cum e turismul. Cele mai mari probleme sunt din industria lactatelor, sectorul cărnii de vită sau alte tipuri de carne. Sunt probleme și în sectorul de legume și fructe, în ceea ce privește munca sezonieră, sectorul florilor a fost de asemenea lovit puternic. Comisia Europeană a reacționat rapid la aceste probleme. Inițial, am avut probleme cu transportul deoarece depindem de acest sector pentru aprovizionare, transportul animalelor.
Am inițiat culoarele verzi pentru transportul produselor, iar situația s-a îmbunătățit semificativ. Sunt probleme în sectoarele care au nevoie de munca sezonieră. Am elaborat indicații astfel încât muncitorii să traverseze granite pentru că este nevoie de munca lor. Am inițiat o propunere ca plățile primului semestru să fie făcute mai repede, 75% pentru plățile directe și 85% pentru Pilonul II. Comisia a simplificat procedurile de audit. Aceste schimbări sunt necesare și au fost foarte bine primite de organizațiile de fermieri.

Acum, cea mai mare problemă este prăbușirea prețurilor, iar acest lucru este vizibil în sectorul laptelui. Sunt cereri pentru depozitarea produselor lactate, dar și pentru carnea de vită. Luăm în considerare posibilitatea aceasta. Am utilizat fondurile existente. Posibilitățile bugetare sunt foarte limitate acum. Este un moment dificil și toate deciziile făcute de Comisia Europeană trebuie să aibă în vedere limitările bugetare, nu avem bani suplimentari pentru a interveni în piață. Intervențiile în piață depind de posibilitățile limitate ale bugetului. Comisia a evaluat fondurile disponibile pentru aceasta, dar aria noastră de intervenție constă în banii necheltuiți din Pilonul doi în acest moment. Unele state membre dispun și de fondurile necheltuite din dezvoltare rurală. 6% din 100 de miliarde de euro sunt bani nefolosiți, rezervele- am solicitat statelor membre să revizuiasca deciziile luate pentru a renunța la anumite planuri și investiții pentru acțiuni necesare fermierilor afectați de pandemie. Trebuie să salvăm fermierii care sunt sub directa amenințare. Comisia este dispusă să accepte modificările din planurile pentru dezvoltare rurală. Am trimis statelor membre un document, fondurile din al doilea pilon pot fi folosiți pentru aceste situații dificile.
Ajutoare de stat sporite: În conformitate cu noul cadru temporar pentru ajutoarele de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100.000 EUR pe fermă, iar companiile de prelucrare și comercializare a alimentelor pot beneficia de maximum 800.000 €. Flexibilitate în utilizarea instrumentelor financiare: fermierii și alți beneficiari ai dezvoltării rurale vor putea beneficia de împrumuturi sau garanții pentru a acoperi costuri operaționale de până la 200.000 EUR, în condiții favorabile, cum ar fi ratele dobânzilor foarte mici sau programele de plată favorabile.
Lecții ce pot fi învățate pe viitor. Trebuie să luăm în considerare cum putem face agricultura mai rezistentă în aceste crize. Transportăm cantități uriașe de bunuri. 3 miliarde de tone sunt transportate anul- produse alimentare. Trebuie să întărim varietatea, astfel încât fermierii trebuie să fie mai rezistenți. Mulțumesc pentru cooperarea excelentă. Tot ce a fost posibil să facem împreună cu statele membre, am făcut. Trebuie să folosim banii pe care îi mai avem cu cap.”