Semestrul european pentru coordonarea politicilor economice: aspecte legate de ocuparea forței de muncă și aspecte sociale în Analiza anuală a creșterii pentru 2016

Anul 2016 este cel de-al treilea an de redresare economică și cu o previziune de creștere în continuare de 2% în Uniunea Europeană și de 1,8% în zona euro, însă redresarea este inegală între statele membre. Aceasta este determinată de factorii pozitivi, cum ar fi prețul în continuă scădere al energiei, care contribuie la creșterea puterii de cumpărare, în cazul în care are un impact asupra economiei reale.

Începând cu anul 2013, a fost înregistrată o scădere lentă a ratei șomajului, însă nu suficient de însemnată pentru a limita șomajul și sărăcia, în pofida politicilor macreconomice de reformă structurală și stimulativă. În momentul de față, șomajul afectează 9,9% din cetățenii activi din rândul europenilor, iar jumătate din aceștia se confruntă cu șomaj de lungă durată. Cel mai afectat sector este sectorul tinerilor care în momentul de față se ridică la 22,6% din populația Uniunii Europene.

Am votat în favoarea acestui raport cu privire la semestrul european pentru coordonarea politicilor economice: aspecte legate de ocuparea forței de muncă și aspecte sociale în Analiza anuală a creșterii pentru 2016 deoarece consider că este necesară o reducere a șomajului pe întreg teritoriul Uniunii Europene, iar acest lucru nu poate fi realizat decât printr-o îmbunătățire a politicilor economice.