Servus UE

Daniel Buda - Îți apără drepturile în Europa!



Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu europarlamentarul Daniel Buda!



Are 45 de ani, locuieşte la Cluj-Napoca, are rădăcinile bine ancorate în realitatea satului românesc, este ardelean get-beget şi unul dintre cei mai valoroşi jurişti ai României.

Reporter: V-aţi născut într-o comună din judeţul Sălaj, Românaşi, iar în prezent sunteti absolvent a două facultăţi, doctor în filosofie, lector universitar şi lider de partid. Care sunt valorile care v-au călăuzit paşii vieţii?

Daniel Buda: M-am născut în Românaşi într-o familie modestă, cu credinţă în Dumnezeu şi respect faţă de oameni. Educaţia primită în ,,cei şapte ani de acasă,, mi-a transmis valorile creştine, dorinţa de muncă, cinstea şi devotamentul, preţuirea educaţiei şi dăruirea care mă călăuzesc zi de zi în activitatea profesională şi personală.

Caracterizându-mă ca fiind un om al faptelor şi mai puţin al vorbelor, cariera de jurist îmbinată cu activitatea politică şi cea didactică sunt guvernate de principii şi virtuţi clare: iniţiativă, perseverenţă, onestitate, disciplină, responsabilitate şi muncă. Cele două laturi ale formării mele profesionale, latura juridică şi cea de inginer zootehnist, îmi oferă o percepţie inedită asupra lumii politice, caracterizată prin pragmatism, iniţiativă şi responsabilitate.Aceste valori doresc a le transmite şi studenţilor mei, pe care îi îndemn să creadă în vise tangibile, asumate în mod conştient, pentru care să muncească şi să aibă curajul de a căuta mereu resurse creative pentru a se redefini ca oameni şi ca profesionişti.

Reporter: De ce aţi acceptat propunerea colegilor dumneavoastră de a candida la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014?

Daniel Buda: Propunerea de a candida la alegerile europarlamentare m-a onorat şi m-a responsabilizat în aceeaşi măsură. A fost o propunere pe care am acceptat-o nu doar pentru a respecta dorinţa colegilor mei, dar şi pentru a oferi mai departe ardelenilor şansa de a avea un reprezentant în Parlamentul European care să le cunoască în mod direct problemele, care să poată aduce Europa în fiecare dintre judeţele pe care le reprezint: Cluj, Sălaj, Bihor, Bistriţa, Satu Mare, Maramureş. Partidul a acordat regiunii de Nord-Vest importanţa cuvenită prin promovarea pe listă a unui candidat ardelean care să trăiască, să muncească, să îşi aibă rădăcinile în Transilvania şi să cunoască spiritul Ardealului.

Reporter: Ce v-aţi propus să realizaţi în Parlamentul European?

Daniel Buda: Printre obiectivele strategice pe care le promovez şi le apăr în Parlamentul European se numără apărarea intereselor românilor ca cetăţeni europeni şi ale României ca stat membru al UE, susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi reînoirea Parteneriatului Estic cu celelalte cinci state foste membre ale Uniunii Sovietice, sau promovarea dezvoltării UE care corespunde intereselor României. Increderea în experienţa şi profesionalismul echipei din care provin imi conferă şi siguranţa atingerii obiectivelor pe care mi le propun în Europa pentru ardeleni.

Reporter: "Gândesc repede! Vorbesc repede! Am multe de spus! Am multe de făcut!" Cât de mult vă reprezintă acest slogan?

Daniel Buda: Este un slogan care mă caracterizează întru totul. Cariera de avocat şi cea de politician m-au orientat spre apărarea cu pasiune a drepturilor celor pe care îi reprezint. Sunt ardelean dar lumea zice că sunt oltean. Sunt o persoană activă, cu iniţiativă şi, într-adevăr, vorbesc repede. Am multe de spus pentru a promova şi apăra interesele ardelenilor în Europa şi multe de făcut pentru a-mi atinge obiectivele propuse în Parlamentul European.

Reporter: Ce v-a recomandat pentru funcţia de europarlamentar?

Daniel Buda: În exercitarea mandatelor de deputat în Parlamentul României, de preşedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, de preşedinte al Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, am găsit soluţii pentru o justiţie corectă, modernă şi eficientă prin adoptarea Codului Civil, a Codului Penal, a Codului de Procedură Civilă şi a Codului de Procedură Penală. În vremuri dificile, am adoptat măsuri de relansare economică ce au contribuit la stimularea investiţiilor private, la crearea de locuri de muncă şi la scăderea deficitului bugetar. Aş putea spune că ceea ce mă recomandă pentru a reprezenta România în Parlamentul European este experienţa îndeplinirii acestor funcţii de mare răspundere maximă responsabilitate şi importanţa practică a proiectelor realizate, în mod deosebit cu privinţa modernizării justiţiei, dar ceea ce mă recomandă în esenţă este capacitatea pe care am demonstrat-o de-a lungul anilor prin găsirea de soluţii concrete la probleme grave. Aceeaşi calitate înţeleg acum să o folosesc pentru identificarea nevoilor românilor ca cetăţeni europeni şi apărarea drepturilor acestora în cadrul UE.

Reporter: Care este principala satisfacţie a mandatelor dumneavoastră de deputat?

Daniel Buda: Adoptarea celor patru Coduri Juridice reprezintă, în mod indiscutabil, un progres real pentru România. Codul Civil nu a mai fost modificat de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Prestigiul de care s-a bucurat Codul Civil de la 1864 a sporit exigenţele aşteptate de la noua reglementare impusă însă de necesitatea înfăţişării unor instituţii juridice astfel încât normele lor să se supună cerinţelor actuale.

Adoptarea noului Cod Civil reprezintă o mare satisfacţie personală, în calitate de jurist şi totodată o realizare din punct de vedere politic. În calitate de deputat, am avut de asemenea satisfacţia de a contribui la reuşita unor importante proiecte de dezvoltare la nivel judeţean şi regional, dar imi este greu să fac un clasament al realizărilor. Vă mărturisesc însă că munca în folosul cetăţeanului, posibilitatea de a contribui la dezvoltarea şi la bunul-mers al comunităţii în care trăiesc reprezintă principala mea mulţumire şi provocare în acelasi timp.

Reporter: Sunteţi unul dintre parlamentarii care au redefinit noţiunea de familie. Ce înseamnă familia pentru dumneavoastră?

Daniel Buda: În noul Cod Civil definirea conceptului de familie a avut o semnificaţie aparte pentru mine, insistând asupra introducerii obligaţiei de heterogamie în noile prevederi. Căsătoria între un bărbat şi o femeie şi noţiunea de familie trebuie analizate prin perspectiva tradiţională a finalităţii casătoriei care presupune perpetuarea familiei, diferenţa de sex fiind necesară în vederea procreării. Astfel, articolul 277 din noul Cod Civil interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex şi ,,refuză,, să recunoască orice efect în România unei căsătorii homoxesuale sau ale unui parteneriat civil, inclusiv parteneriat între persoane de sex diferit, cu atât mai puţin între persoane de acelaşi sex. Este de datorita noastră, ca oameni politici de dreapta, să transmitem şi să promovăm în rândul tinerilor valorile tradiţionale în epoca modernă a democraţiei.

Reporter: Cum vedeţi condiţia de român în Uniunea Europeană? De ce trebuie să ne considerăm egalii cetăţenilor din Uniunea Europeană?

Daniel Buda: Unul dintre principiile fundamentale care stau la baza activităţii UE este acela al egalităţii cetăţenilor săi, care beneficiază de o atenţie egală din partea instituţiilor, organelor, oficiilor şi agenţiilor sale. Faptul că un stat sau altul din cadrul UE aruncă anatema asupra României pentru a distrage atenţia de la problemele lor interne nu trebuie să ne descurajeze sau să ne demobilizeze. Imaginea mai puţin bună pe care România o are în rândul statelor membre UE este cauzată şi de faptul că ţara noastră nu a avut ,,avocaţi,, buni în UE, nu a fost suficient de bine reprezentată. Românii sunt cetăţeni europeni cu drepturi recunoscute la nivelul UE. În calitate de reprezentant al românilor în Europa mă lupt permanent pentru apărarea drepturilor lor în toate statele membre ale UE. Este important ca toţi românii să simtă în viaţa lor eficienţa reprezentării ţării noastre în Parlamentul European şi să aibă o voce puternică în Europa. Românii merită europarlamentari care să lupte pentru ei, nu deputaţi timizi care nu iau atitudine. Am dovedit prin fapte şi nu fac promisiuni deşarte. Îmi doresc ca românii să aibă respect şi onoare în UE.

Reporter: V-aţi născut în mediul rural, prin urmare cunoaşteţi realităţile satului românesc. Ce faceţi pentru susţinerea intereselor fermierilor autohtoni în UE?

Daniel Buda: România a primit de la aderare 5 miliarde de euro, ca subvenţii agricole, care au fost esenţiale pentru fermierii români. Reforma Politicii Agricole Comune a adus României peste 17 miliarde de euro pentru subvenţii şi investiţii, pentru următorii şapte ani.O importanţă majoră în prioritizarea obiectivelor pe care mi le propun în Europa o are agricultura românească. Menţinerea nivelului fondurilor europene destinate agriculturii şi obţinerea pentru fermierii români de subvenţii egale cu cele ale agricultorilor din Germania, Franţa şi celelalte state membre ale UE reprezintă obiective majore de realizat în Parlamentul European pentru o piaţă competitivă. Având rădăcinile ancorate în realităţile satului românesc, subliniez necesitatea sprijinirii tinerilor fermiei şi a dezvoltării microfermelor, astfel încât să creăm condiţiile necesare rămânerii acasă a tinerilor noştri. Avem capacitatea de a hrăni 100 de milioane de oameni, dar importăm în continuare mâncare de miliarde de euro în fiecare an, ceea ce nu este deloc bine. Sunt sigur însă că în foarte scurt timp, situaţia României va fi vizibil îmbunătăţită pe segmentul agricol.