Numărul semnificativ al persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza chimicalelor din alimente și a microorganismelor obișnuite, cum ar fi Salmonella și Campylobacter, ar trebui să constituie semnale de alarmă în ceea ce privește siguranța alimentară. Modificările în producția de alimente de origine animală duc la o creștere a apariției și răspândirii zoonozelor. Dintre cele 335 de situații de boli infecțioase care au apărut la oameni între 1940 și 2014, se estimează că 60% au fost transmise de la animale, multe prin alimente.

Intenționează Comisia să creeze și să mențină sisteme și infrastructuri adecvate de garantare a siguranței alimentației, inclusiv în domeniul capacității laboratoarelor și al sistemelor de supraveghere și raportare, să răspundă la riscurile legate de siguranța alimentelor de-a lungul întregului lanț alimentar și să gestioneze aceste riscuri?

Are în vedere Comisia încurajarea colaborării multisectoriale dintre sănătatea publică, sănătatea veterinară, agricultură și alte sectoare, în sensul unei comunicări mai bune, al distribuirii de informații și al acțiunilor comune?

Are în vedere Comisia integrarea siguranței alimentației în politici și programe alimentare mai ample, cum ar fi nutriția și securitatea alimentelor?