România este pe ultimul loc dintre cele 28 de state membre ale UE, în lume situându-se pe poziția a 66-a după Turcia și înainte de Trinidad și Tobago, privind avantajele și riscurile unei femei de a fi mamă. Cea mai bună și sigură țară din lume este Norvegia, la polul opus aflându-se Somalia. Disparițiile în termeni de mortalitate infantilă sunt foarte puternice. Astfel, în primele 10 țări ale clasamentului, o femeie din 290 își va pierde copilul înaintea vârstei de 5 ani, față de o proporție enormă de unu la opt în ultimele 10 țări din listă.

Așadar bogăția economică a unei țări nu este singurul factor de bunăstare pentru mame, cel mai important fiind modul de investire a acestor bogații în sănătatea mamelor și a copiilor.

Care este poziția Comisiei cu privire la ultima poziție pe care o ocupă România în ceea ce privește siguranța mamelor și a copiilor lor?

Ce măsuri urgente ar trebui implementate în România pentru a scoate țara de pe acest loc deloc onorant și pentru a spori dorința mamelor să aibă cât mai mulți copii?