Sindromul morții subite la puii broiler este întâlnit în prima lună de viață și evoluează asimptomatic cu o moarte fulgerătoare. Unul dintre factori este reprezentat de rațiile carențate în biotină, ceea ce determină un deficit de acid arahidonic. Nivelul scăzut de acid arahidonic determină modificări ale ritmului cardiac și ale forței de contracție a inimii. Furajele pe bază de grâu și soia, precum și furajele care conțin o proteină ridicată favorizează apariția sindromului.

Mortalitatea se poate datora și sindromului hepatorenal deoarece, de multe ori biochimic, se constată creșterea acidului lactic în sânge. Experimentul prin administrarea ingluvială a unei soluții de 20% de acid lactic la puii de 2-4 săptămâni provoacă simptome similare cu cele ale sindromului morții acute.

Care este poziția Comisiei în ceea ce privește folosirea în continuare a acestor furaje care duc la moartea puilor broiler?

Care sunt măsurile pe care le poate lua Comisia pentru diminuarea sindromului respectiv?