Este esențial ca sectorul agricol al UE să promoveze în mod proactiv inovarea pentru a-și menține competitivitatea economică și a aborda provocările legate de sustenabilitate.

Apariția agriculturii conectate care, printre altele, utilizează senzori de înaltă tehnologie pentru a monitoriza producția agricolă și problemele de sănătate la animale, oferă posibilitatea de a realiza economii de-a lungul întregului lanț valoric al producției alimentare. Aceasta include o trecere la automatizarea transporturilor și a logisticii, care ar aduce produsele alimentare mai aproape de consumatori și ar permite o gestionare mai rapidă și mai precisă a stocurilor din depozite și din magazinele cu amănuntul.

Sistemele agricole inteligente care folosesc camere de luat vederi și alte forme de tehnologie ar putea îmbunătăți eficacitatea irigațiilor și ar contribui la realizarea unor economii de apă. Agricultura de precizie, care implică tehnologii pe bază de date, inclusiv navigarea prin satelit și internetul, i-ar putea ajuta pe agricultorii din UE să își gestioneze recoltele și să reducă cantitățile de fertilizatori și pesticide utilizate.

Băncile de semințe din UE conțin o rezervă de material genetic care poate fi utilizată pentru dezvoltarea de noi varietăți.

Din păcate, există dovezi că legăturile dintre sectorul de cercetare, agricultori și industria alimentară sunt prea slabe. Prea multe oportunități de dezvoltare sunt în continuare neexploatate și prea multe întrebări ale sectorului de cercetare nu și-au găsit încă răspuns.

Poate Comisia să explice cum intenționează să consolideze și să promoveze sistemele de inovare agricolă și să le facă mai accesibile pentru agricultorii din UE?