Situația Intreprinderii Sociale de la Câmpia Turzii, județul Cluj

 

Proiectul referitor la înființarea unei Întreprinderi Sociale la Câmpia Turzii, în județul Cluj, în valoare de 3,57 milioane de euro, bani europeni, a întâmpinat dificultăți serioase de implementare. În urma depunerii, și ulterior aprobării proiectului atât de către Comisia Europeană în 2012, cât și de către Parlamentul European, în 2014, au fost alocate 3,57 milioane de euro din Fondul european de ajustare la globalizare.

În perioada noiembrie 2014- martie 2015, un număr de 450 de persoane au beneficiat de cursuri de reconversie și consiliere profesională. Însă, din cauza faptului că acestui proiect nu i-au fost alocate de fapt 12 luni de implementare, Întreprinderea Socială nu a mai putut fi construită astfel că, peste 2,5 milioane de euro din finanțarea totală trebuie returnată Comisiei Europene. Proiectul Întreprinderii Sociale urma să se deruleze pe o perioadă de patru ani, iar la finalul acestora, angajații urmau să decidă dacă vor continua colaborarea, iar dacă ar fi acceptat, ar fi devenit proprietari ai întreprinderii sociale.

Are în vedere Comisia revizuirea procedurilor de evaluare, astfel încât aceste fonduri să ajungă în termen rezonabil la beneficiari?

Are în vedere Comisia identificarea altor măsuri compensatorii care să vină în sprijinul cetățenilor din Câmpia Turzii?