Potrivit PATRES (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile), piața certificatelor verzi este în colaps din cauza reducerilor majore ale cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie (11,9% în 2015, față de 16%, cât era stabilit în Legea 220/2008). Mulți investitori din domeniul energiei regenerabile, în special producătorii mici și medii, sunt afectați. Până la sfârșitul anului curent vor fi disponibile pe piață 21 de milioane de certificate verzi dintre care, conform cotei stabilite, furnizorii vor trebui să cumpere doar 12 milioane de certificate verzi. Așadar, se vor înregistra pierderi masive pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

Care sunt pașii necesari pentru remedierea situației create pe piața certificatelor verzi și aducerea energiei regenerabile pe un trend crescător?

Ce recomandări poate face Comisia autorităților române pentru a lansa un proces de consultare în vederea elaborării unor mecanisme echitabile și predictibile de piață pentru toți participanții?