Situația României cu privire la atragerea fondurilor europene

Zilele anterioare, Comisia Europeană, prin reprezentantul instituției în România, doamna Angela Filote, a criticat dur țara noastră pentru faptul că s-a înregistrat cea mai mică rată a absorbției fondurilor UE, dar și pentru că România este unica țară cu o rată de absorbție de sub 60%, cu 20% sub media UE pentru cadrul financiar 2007-2013. Superbirocratizarea, hățișul legislativ în procedurile de accesare a fondurilor europene, precum și schimbarea regulilor în timpul jocului sunt doar câteva cauze care au determinat ca România să nu fie performantă în acest domeniu.

Mai mult decât atât, legislația internă care să permită atragerea fondurilor europene pentru exercițiul bugetar european 2014-2020 încă nu a fost elaborată. Astfel, în momentul de față, suntem în așteptarea unei legislații, fiind blocate importante surse de finanțare.

  1. Solicit Comisiei să ne comunice dacă există mecanisme de sancționare pentru statele membre care nu adoptă legislația națională în vederea absorbției fondurilor europene.
  2. Are în vedere Comisia elaborarea unor mecanisme care să permită fluidizarea absorbției fondurilor europene, respectiv simplificarea legislației privind fondurile europene, catalogată ca fiind extrem de stufoasă?