Soluții alternative pentru accesul facil la împrumuturile bancare

Agricultura românească a pierdut 700 de milioane de euro din cauză că fermierii nu au reușit să obțină împrumuturi de la bănci și nici sistemul de garanții de stat nu i-a ajutat suficient, iar această pierdere nu este doar una ipotetică. Cele 700 de milioane de euro sunt fonduri europene care deja au fost aprobate de Bruxelles, dar fără cofinanțare, fermierii români nereușind să atragă acești bani pentru obținerea creditelor. Fermierii au la dispoziție garanții de stat, însă, din diverse motive, aceste garanții nu au fost acordate în totalitate, așa că au ajuns în conturi bancare unde au generat bani pentru stat, dar nu pentru fermieri.

Chiar dacă gradul de absorbție a fondurilor europene din agricultură este mare, pierderea celor 700 de milioane reprezintă o oportunitate importantă pe care România a ratat-o. Acești bani ar fi luat forma unor investiții, astfel putând genera noi locuri de muncă.

Ce soluții alternative propune Comisia pentru accesul facil al beneficiarilor la împrumuturile bancare în vederea evitării riscului necheltuirii fondurilor directe din PNDR?