SPECIAL REPORT: Autoritățile răspund agricultorilor: Banca de dezvoltare, speranța cea din urmă pentru proiectele UE

casademarcat

Proiectul noii bănci românești de dezvoltare, întocmit de Guvern, ar putea să rezolve problema celor care nu reușesc să asigure fondurile proprii necesare derulării proiectelor rurale, au explicat oficiali din AFIR și Ministerul Agriculturii.

Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale, a explicat la conferința „Oportunități de finanțare PNDR 2014-2020”, organizată de EurActiv.ro în 9 octombrie, că speră să existe colaborare cu toți cei din sistemul bancar pentru buna implementare a proiectelor.

Legat de problemele existente în perioada 2007-2013, acesta a menționat că „nu toți beneficiarii au reușit să asigure cofinanțarea, nu toți au putut să angajeze credite, poate băncile au fost și reticente fiindcă sectorul agriculturii a fost considerat un domeniu cu risc ridicat.

Este adevărat, am avut și situații când au stat proiectele și 100 de zile, 200 de zile, important este că am stabilit un mod de lucru, un protocol.

„Am observat o îmbunătățire în comportamentul acestora, au început să înțeleagă că este un sector cu profit și cu importanță deosebită în economia României”, a spus Popa.

Acesta a reamintit faptul că, în problema cofinanțării, din momentul anunțării selecției proiectului și până la contractare sunt 90 de zile în care beneficiarul trebuie să asigure banii pentru cofinanțare, iar 50% din suma respectivă se va bloca într-un cont astfel încât să existe asigurarea că are la dispoziție banii cu care să-și poată pune la punct investiția și să deruleze proiectul.

Sesiune de întrebări și răspunsuri – proiecte rurale

Răspunzând la întrebările reprezentanților mediului privat, cu proiecte rurale, Nicolae Popa și secretarul de stat George Turtoi au vorbit și despre proiectul băncii naționale de dezvoltare, care se află în lucru la nivelul Guvernului de mai multe luni.

„Cofinanțarea nu mai este condiționată de creditul bancar, beneficiarul poate avea și garanție non-bancară (emisă de instituțiile financiare non-bancare) dar și cash colateral”, a spus George Turtoi.

 

„Vrem să transformăm una din băncile de stat în bancă de dezvoltare, a fost emis un memorandum la nivel de Guvern pentru a transforma una din băncile de stat, deși până la urmă cred că va fi un parteneriat între cele două bănci de stat care va merge pe minimul condițiilor solicitate de BNR astfel încât să ofere condiții cât mai facile beneficiarilor”

Nicola Popa a spus, la rândul său: „Trag mare nădejde în realizarea băncii de dezvoltare unde, sigur, se vor rezolva foarte multe probleme legate de cofinanțare. Dar ne bazăm și pe fondurile de garantare, pe instituțiile nebancare, societățile de asigurări, vom realiza protocoale de lucru”, a adăugat directorul adjunct al AFIR.

Alte informații prezentate de Nicolae Popa potențialilor beneficiari din PNDR:

 

 

În conceperea noului program, „am pornit de la faptul că trebuie sa discutăm cu factorii implicați: fermierii, asociațiile, grupurile de producători, astfel încât 99% din programul care s-a realizat a fost împreună cu aceștia, în urma propunerilor, sugestiilor strânse de la factorii responsabili și consultanți”, a spus Directorul adjunct AFIR.

Acesta a mai atras atenția, din nou, că nu mai trebuie repetate greșelile din programul anterior, acele condițiiile artificiale despre care a amintit și secretarul de stat George Turtoi, care nu mai tb repetate: „experții noștri sunt avizați în acest sens”.

”Am observat un lucru extraordinar”, a mai spus Popa: „În noul program solicitanții se pregătesc foarte intens preventiv în întocmirea proiectelor, fac o analiză foarte amănunțătă pe evoluția, implementarea proiectelui, primim zeci de mii de întrebări din partea beneficiarilor; avem site-ul Agenției, unde le punem la dispoziție toate informațiile”.

Acesta a mai spus că beneficiarii, IMM și grupurile de producători pot beneficia de creșterea intensității până la 90%: „Cred că este un avantaj extraordinat pentru beneficiari. Nu știu în altă țară dacă ar mai fi așa”.

„Vom avea o rată de aproximativ 90% de absorbție pe PNDR 2007-2013, deci n-o să realizăm noi 100%, fiindcă au fost și condiții care nu au depins de noi, dar este foarte ridicată spre deosebire de celelalte agenții unde după cum știți absorbția nu trece de 45-50%”.

ALTE DETALII DESPRE ÎNFIINȚAREA BĂNCII DE DEZVOLTARE:
Proiectul acestei bănci se discută de luni de zile la nivel de Guvern. În mai, președintele EximBank Paul Ichim a afirmat, citat de agențiile de știri:

„Aceasta banca de dezvoltare nu-si propune sa rezolve toate problemele, in niciun caz nu va acoperi in integralitate tot ceea ce inseamna clienti respinsi de banking-ul comercial, pentru ca stim foarte bine ca multe dintre acele proiecte nu sunt viabile. In niciun caz banca de dezvoltare nu-si propune sa preia toti acei clienti respinsi de bancile comerciale, ci doar sa intre pe o nisa care aduce avantaje economice in primul rand pentru tara”, a afirmat Ichim la o conferinta organizata la BNR, potrivit Mediafax.
El a aratat ca, intr-adevar, riscurile sunt ceva mai mari decat in cazul celor acceptate de bancile comerciale, dar sunt controlabile si „se poate face o gestiune de portofoliu, daca nu una proiect cu proiect”. „E extraordinar de bine sa nu cream expectatii false, si pentru banci, si pentru clienti, cei care asteapta infiintarea unei banci de dezvoltare. E bine sa stim de la inceput catre ce se orienteaza o astfel de banca si care va fi rolul ei in economie”, a spus Ichim.”