START înscrierilor pentru votul în secții și votul prin corespondență pentru românii din Diaspora!

PPEÎncepând de ieri și până în 11 septembrie 2019, românii stabiliți în străinătate se pot înregistra pentru votul prin corespondență sau pentru votul în secții mai aproape de domiciliul sau reședința lor, la alegerile prezidențiale din 10 și 28 noiembrie. Cetățenii se pot înregistra on-line pe portalulwww.votstrainatate.ro, creat și administrat de Autoritatea Electorală Permanentă.
Portalul de înscrieri cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.
Potrivit AEP, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.
O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
Reamintesc faptul că, datorită eforturilor domnului președinte Klaus Iohannis și ale PNL, românii din Diaspora vor avea posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot fără să mai fie nevoiți să aștepte ore în șir la coadă și fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor.
Votul în străinătate este facilitat la următoarele alegeri, prin legea solicitată și promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis
Românii din străinătate pot vota la secția de votare în 3 zile (vinerea, sâmbăta și duminica), pot folosi votul prin corespondență și pot înființa noi secții de votare prin 100 de solicitări adresate de românii din Diaspora
La ora 21.00 niciun român nu va mai fi împiedicat să-și exprime opțiunea de vot dacă se află la coadă la secția de votare, atunci când este programată închiderea urnelor
Partidul Național Liberal a susținut aceste soluții în Parlament pentru a preveni o nouă umilire a românilor din Diaspora, care au stat la cozi și mai bine de 10 ore, fără să apuce să-și exprime opțiunea.
În calitate de membru al Parlamentului European, îi îndemn pe toţi românii din Diaspora să se înregistreze pe portalul http://www.votstrainatate.ro şi, de asemenea, să se informeze cu privire la procedura electorală pentru alegerile prezidențiale.
Dreptul la vot este un drept fundamental prevăzut de Constituţia României, un drept la participare politică al cetăţenilor de a avea o voce în orice proces de luare a deciziilor publice. Iar cetăţenilor români trebuie să li se respecte acest drept.