Statisticile sunt îngrijorătoare pentru sistemul sanitar din România

Potrivit Indexului european al sistemelor medicale (EHCI), românii sunt printre europenii cel mai puțin susținuți de sistemul de sănătate. Țara noastră ocupă locul 32 din 35 de țări studiate. România a obținut 527 de puncte din totalul de 1 000, aflându-se doar înaintea Albaniei (524), Poloniei (523) și Muntenegrului (484).

În ceea ce privește rezultatele tratamentelor, România a obținut 104 puncte din 250, clasându-se pe ultima poziție. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este acela că românii ajung la medic prea târziu, atunci când puține medicamente îi mai pot ajuta. Acest fapt ne arată lipsa educației medicale și a programelor de prevenție.

De asemenea, Raportul EHCI mai arată că spitalele românești se află pe primele locuri la infecțiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA). Infecțiile intraspitalicești sunt o problemă veche, dar mereu actuală, printre cauze aflându-se folosirea irațională a antibioticelor.

România se află pe primul loc în Europa și în ceea ce privește mortalitatea infantilă, la fiecare cinci ore, în România, un copil mai mic de un an decedând.

Având în vedere politicile de sănătate la nivel european, ce măsuri ar putea lua Comisia în vederea impunerii unor reguli la nivelul UE care să vizeze o serie de standarde ale sistemelor de sănătate pe care fiecare stat membru ar trebui să le respecte?