Stimulent financiar pentru solidaritatea statelor membre cu Ucraina!

PPE  În sesiunea plenară de la Strasbourg din această dimineață, s-a dezbătut propunerea majorării prefinanțării din Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU). Comisia a propus majorarea cu 3.4 miliarde EUR.

Prin combinație cu flexibilitatea dată de Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa, accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, educației, incluziunii sociale, asistenței medicale va fi accelerat.
Conform declarațiilor reprezentantei Comisiei, doamna Helena Dalli, ca stimulent financiar pentru solidaritatea statelor membre cu Ucraina, Comisia propune majorarea prefinanțării de la 11% la 15% din tranșa REACT-EU pentru 2021. Pentru statele membre din prima linie, cum este și România, Comisia propune majorarea procentului la 45%.

Din partea Comisiei, Helena Dalli a declarat următoarele: “Bună dimineața stimați eurodeputați. Mulțumesc pentru susținerea dumneavoastră față de acțiunile pentru refugiați, ajutorul de coeziune. Lucrurile sunt înspre adoptare într-un timp record și vor intra în vigoare la sfârșitul săptămânii. Dar, situația se deteriorează în continuare. Refugiații fug zilnic din Ucraina și acum găzduim peste 3,5 milioane. Acum ca și înainte, europenii i-au primit cu inima și brațele deschise, de la casele cele mai mici, până la localitățile cele mai mari. Noi le urăm bun venit și ne ridicăm la valorile noastre europene și putem fi mândri. Dar, această solidaritate costă. Bugetele publice deja erau întinse din cauza COVID ului, mai ales în acele state membre care deja au cel mai mare număr de refugiați. Deci, pentru a putea manifesta în continuare solidaritate și reactivitate la nivel UE, față de nevoile cele mai urgente, propunem avansarea a 3.5 miliarde de euro de prefinanțare din programul 2021 REACT – EU. Toate statele membre vor beneficia de o creștere de prefinanțare din cele 11 procente deja plătite, la 15 procente. Dar statele membre din linia întâi, acolo unde refugiații reprezintă mai bine de 1% din populație, vor primi prefinanțare crescută de la 11% la 45%. Creșterea se va aplica și Fondului pentru ajutor european, pentru persoanele cele mai defavorizate. Prefinanțarea adițională va ajunge imediat în statele membre, după intrarea în vigoare a propunerii. În plus, pentru ca administrarea să fie rapidă și ușoară, sunt introduse noi declarații simplificate. Statele membre vor avea o opțiune de a primi 40 de euro pe săptămână pentru fiecare refugiat care beneficiază de protecție temporară până la 13 săptămâni. Recunoaștem desigur, că e nevoie de mult mai mult. Dar această inițiativă nu este una singulară. Permitem statelor membre să primească 100% cofinanțare până în iunie 2022, iar ERDF și ESF pot fi utilizate diferit, tot așa pentru a finanța proiecte. În plus, multe elemente de infrastructură și sociale pot fi susținute prin alte fonduri europene, inclusiv prin politicile principale de coeziune. Mizăm pe dumneavoastră pentru a completa pașii procedurali rămași înspre adoptare și pentru a utiliza zi de zi instrumentele, ca să avem o implementare rapidă după votul din plenară.”