Stocarea privată pentru produsele lactate și carne reprezintă o propunere a Comisiei AGRI care a fost agreată de CE!

PPEÎn calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, mă bucur că propunerile înaintate în urmă cu 2 săptămâni de mine și de colegii mei eurodeputați din comisie au fost agreate de Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski. Ieri, în cadrul schimbului de opinii pe care l-am avut cu domnul Comisar prin sistemul de videoconferință, domnia sa ne-a transmis și măsurile care vor fi luate în perioada imediat următoare, pentru sprijinirea sectorului lactatelor și sectorul cărnii. Și aici mă refer în mod special la înființarea unei rezerve de către statele membre, pentru stocarea și comercializarea produselor lactate și a cărnii, achiziționate de la fermieri.

Comisia Europeană și autoritățile naționale trebuie să fie solidare cu agricultorii care au misiunea de a furniza în continuare alimente de calitate și la prețuri accesibile. Drept urmare, fermierii, care sunt sunt chemați în linia întâi pentru a preveni o posibilă criză alimentară, trebuie să beneficieze de măsuri și fonduri suplimentare pentru a-și atinge scopul.

Vă redau mai jos intervenția domnului Comisar pe subiect:
„Vă mulțumesc domnule președinte, membri ai Parlamentului European, pentru că mi-a oferit oportunitatea de a vă prezenta și de a discuta cu dvs. pachetul recent al Comisiei de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectorului agricol și alimentar.
Am spus în mod repetat și voi continua să fac acest lucru – acesta este un moment pentru colaborare și acțiune rapidă, dar și pentru inițiative măsurate care vizează acele sectoare care întâmpină probleme. Ați solicitat pe bună dreptate acțiuni, la fel ca și statele membre: nu putem depăși această provocare decât împreună.
Permiteți-mi să vă subliniez că sectoarele noastre agroalimentare s-au dovedit rezistente la criză. Analizând actualizările de pe piață, veți vedea că multe dintre sectoarele noastre sunt capabile să facă față crizei, în timp ce altele nu sunt, iar unele sunt lovite foarte tare.
Măsurile pe care le-am anunțat săptămâna trecută vizează stabilizarea piețelor. Acționând rapid, avem timpul necesar pentru a reflecta și pentru a găsi cele mai adecvate măsuri pentru a oferi stabilitate prețurilor și producției viitoare și, prin urmare, pentru a stabiliza aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară. Măsurile pe care le sugerez sprijină sectoarele agroalimentare cele mai afectate, abordând tulburările deja observate, precum și riscurile viitoare. Pe scurt, măsurile constau în:
* Ajutor de depozitare privată pentru sectorul produselor lactate și al cărnii;
* O mai mare flexibilitate în programele operaționale, în special fructe și legume și vin, pentru a permite mai multe cheltuieli;
* Permiterea fermierilor să acționeze în derogare de la normele de concurență din sectoarele de lapte, cartofi și flori.

Propunerile pentru o mai mare flexibilitate în dezvoltarea rurală (pentru a oferi sprijin fermelor și IMM-urilor aflate în criză) se află în procesul de adoptare. Cererea va depinde de aprobarea rapidă a co-legislatorilor.
1. Ajutor pentru depozitare privată pentru sectorul produselor lactate și cărnii

▶️ Sectorul produselor lactate
Sectorul laptelui se confruntă cu perturbări grave, creând probleme pentru fluxul de numerar pentru fermieri. Restricțiile de circulație și deficitul de forță de muncă, închiderea magazinelor alimentare (restaurante, anularea evenimentelor) și exporturile de lapte sunt afectate de provocările logistice, toate contribuie la această situație. Prin urmare, am propus următoarele acțiuni:
 să acordăm ajutor de stocare privată pentru lapte degresat, unt și anumite tipuri de brânză.
Această măsură va elimina presiunea de pe piață, preluând un anumit volum de produse lactate de pe piață pentru perioada de depozitare, adică:
* minimum 90 de zile și maximum 180 de zile pentru lapte praf degresat și unt
* minimum 60 de zile și o perioadă maximă de 180 de zile pentru brânzeturi
Măsura a fost bine primită atât de statele membre, cât și de părțile interesate, inclusiv COPA / COGECA cu care m-am întâlnit săptămâna trecută. Cu toate acestea, accept că nu toate cererile, inclusiv din partea unor membri ai acestei comisii, ar putea fi satisfăcute. Sistemele de stocare privată sunt operate la nivelul UE și trebuie acordate aceleași condiții pentru accesul la solicitanții din toate statele membre. Unii dintre voi au făcut alte sugestii și vă va veni un răspuns scris detaliat.

▶️ Sectorul cărnii
Sectorul cărnii de vită era deja fragil înainte de Covid-19. Închiderea sectorului serviciilor alimentare a avut un impact foarte mare asupra reducerii calității sperioare.
Carnea de oaie se bazează foarte mult pe consumul casnic.
Comisia propune să acorde ajutoare de stocare privată pentru unele produse din carne de vită, ovine și caprine. Acest sistem va permite retragerea temporară a produselor de pe piață pentru:
* o perioadă de păstrare de 90, 120 sau 150 de zile pentru ambele categorii de carne.
Permiteți-mi să subliniez faptul că ajutorul de depozitare privată pentru carne de vită este prevăzut ca o măsură de piață standard, dar nu a fost practicat până acum. Ajutorul privat pentru depozitare pentru ovine și caprine nu a fost practicat în ultimii 20 de ani. Aceasta este o măsură a inovației pe care o manifestăm în găsirea de soluții pentru a rezolva problemele cu care se confruntă sectorul.”