Substituirea produselor obținute din lapte, pe scară largă în alimentația publică

Peste 700 de unități de alimentație publică din România au fost controlate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), fiind verificată corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte. A reieșit că 40% dintre operatorii economici folosesc grăsimi hidrogenate în locul produselor obținute din lapte — brânză, telemea, cașcaval, unt, consumatorii fiind astfel înșelați.

În colaborare cu Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în perioada 21 ianuarie — 8 martie 2019, ANPC a verificat, în București și în toate municipiile reședință de județ, denumirea produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.

Au fost controlate 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/ patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri și 11 magazine alimentare. S-au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 1.782.000 lei, dar și 177 de sancțiuni cu avertisment. Din totalul celor 708 unități de alimentație publică verificate, 285 au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate.

Prin ce instrumente poate Comisia Europeană să eradicheze acest fenomen extrem de dăunător din alimentația publică?