Tinerii trebuie să fie parte a discuțiilor în Conferința privind viitorul Europei!

PPEÎn această dimineață, în planul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere extrem de importantă pe tema „Poziția Parlamentului European cu privire la Conferința privind viitorul Europei”.

Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că societatea civilă, și toate părțile interesate la nivel european, național, regional și local trebuie să contribuie la consolidarea viitorului european, respectând un set de valori inalienabile și indestructibile, modelând, în același timp, Uniunea Europeană așa cum ne-o dorim.

Vă redau în cele ce urmează intervenția mea în cadrul dezbaterii:
„Viitorul Europei reprezintă, fără discuție, preocuparea majoră a fiecăruia dintre noi.
Apreciez astfel că este binevenită soluția prin care se pun bazele Conferinței privind viitorul Europei.
Cetățenii europeni trebuie să aibă posibilitatea să dezbată despre cum va arăta ziua de mâine în Europa, dar și să își poată exprima propria viziune despre acest subiect.
Societatea civilă, și toate părțile interesate la nivel european, național, regional și local trebuie să contribuie la consolidarea viitorului european, respectând un set de valori inalienabile și indestructibile, modelând, în același timp, Uniunea Europeană așa cum ne-o dorim.
Fie că vorbim de mediu și climă, de sectorul economic și social, drepturile și libertățile cetățeanului european trebuie să fie garantate.
Tinerii sunt, în același timp, cei mai afectați de deciziile care într-un fel sau altul sunt luate.
Tocmai de aceea, trebuie să li se creeze spațiul necesar unde aceștia să își poată exprima opiniile, precum și să își prezinte soluțiile pentru viitorul lor și al Europei. Iar Conferința privind Viitorul Europei reprezintă o bună oportunitate în acest sens.”

Din partea Consiliului, doamna Nikolina Brnjac, a subliniat faptul că- „Începem activitatea pentru a ne defini orientările în acest sens. Agenda strategică pentru 2019-2024 este prioritară. Conferința va trebui să contribuie la un proces inclusiv, în care să fie implicate toate cele 3 instituții iar statele membre trebuie implicate în mod egal. Președinția croată va lucra la componența și funcționarea acestei conferințe. La Bruxelles, ambasadorii vor avea un prim schimb de opinii în acest sens. Așteptăm cu interes toate observațiile dumneavoastră.”

Dubravka Šuica, din partea Comisiei Europene, a subliniat în cadrul dezbaterii faptul că: „Consider PE un prieten apropiat, în calitate de fost eurodeputat. E clar că ce vom face acum, va avea repercursiuni în viitor. Nu mai putem face politică așa cum am făcut până acum. Cetățenii doresc să îi ascultăm și au nevoie de politicieni curajoși. Cooperarea statelor membre va fi un bun câștigat în acest sens. Vom apela și la Comitetul Regiunilor pentru a asculta cetățenilor din toată Europa. E important să construim încrederea cu cetățenii dar și cu dumneavoastră.„

Manfred Weber, președintele Grupului PPE: „Această dezbatere a reieșit datorită cetățenilor europeni. Contează fiecare vot al cetățenilor iar pe viitor trebuie să întărim democrația europeană. Trebuie să implicăm cetățenii în acest proces. Noi reprezentăm oamenii politic, geografic și reprezentăm un parlament. Implicarea parlamentelor naționale este extrem de importantă pentru a avea o direcție. Trebuie să întărim instituțiile europene și trebuie să luptăm împotriva antieuropenismului. Haideți să începem să muncim astăzi pentru a avea un vis pentru Europa.”