Transportul animalelor vii trebuie să respecte standardele de bunăstare!

PPEÎn cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, are loc dezbaterea referitoare la condițiile privind calitatea vieții animalelor în timpul transportului către țări terțe. În intervenția pe care am avut-o, am adus în atenție situația dramatică a celor peste 14.000 de oi moarte în urma scufundării unei nave în Portul Midia. Una dintre soluțiile propuse pentru evitarea acestor tragedii este dezvoltarea capacităților de abatorizare pentru animale cât mai aproape de locul unde au crescut.

Iată mesajul transmis:
Fără discuție, moartea celor peste 14 mii de oi în Marea Neagră este o tragedie! Acest lucru reprezintă o dovadă clară că erorile umane nu duc doar la prăbușirea avioanelor soldate cu pierderea vieților omenești. Accidentele de circulație datorate acelorași erori umane soldate cu zecii de mii de morți pe drumurile Europei, în urmă cărora rămân mii de copii orfani reprezintă tragedii care nu pot fi descrise în cuvinte! Dar iată, se poate întâmpla ca eroarea umană să intervină și atunci când vorbim de animale duse la abator spre a fi sacrificate!
Chiar dacă condițiile de încărcare au fost respectate, iar autoritățile statului, în parteneriat cu ONG-urile, au intervenit de îndată, în condiții dificile, doar puține animale au fost salvate din apele învolburate. Suntem obligați astfel să gândim identificarea unor măsuri, care să dezvolte capacitățile de abatorizare pentru animale, cât mai aproape de locul unde au crescut. Acest lucru este în avantajul fermierului și al consumatorului. Iar România face aceste demersuri!
Plecând de la realitatea potrivit căreia țările arabe doresc doar animale vii, este necesar ca statele membre să se asigure că pe toată durata transportului se vor respecta standardele de bunăstare a acestora.

Suspendarea transportului animalelor vii, cu siguranță, nu poate fi luat în calcul de nici un factor de decizie responsabil! Interzicerea transportului de animale vii din UE ar însemna foamete în anumite zone și spun clar acest lucru! Foamete, din cauza lipsei anumitor produse, iar pe de altă parte, ar însemna falimentul fermierilor care nu ar mai avea piețe de desfacere! Iar datele recente ne-au confirmat că aceste fenomene, falimentele și foametea, duc la gesturi disperate, fie că vorbim de sinucideri ale fermierilor sau de migrantii naufragiați în Mediterană. Consider că pe lângă bunăstarea animalelor, trebuie să avem o poziție rațională și să acordăm o prioritate intereselor ființelor umane atunci când luăm orice decizie!

Astăzi, când fermierii se confruntă cu tăieri de fonduri, sarcini dificile privind înverzirea, acorduri comerciale distructive, trebuie să fie apărati în fața celor care sub un motiv sau altul, le vor fermele închise sau să își reducă activitatea până dincolo de limita subzistenței! Să nu uităm că sectorul agricol asigură locuri de muncă în cele mai dificile zone uneori și ne asigură nouă, tuturor, hrana cea de toate zilele! Iar atunci când vorbim de combaterea schimbărilor climatice, fermierii trebuie să fie priviți ca parteneri onești și indispensabili în acest proces!