Trebuie să insistăm pe economiile alimentare, așa cum insistăm pe economiile energiei electrice!

PPE În cadrul întâlnirii de lucru a grupului PPE de astăzi, am participat la o dezbatere referitoare la securitatea alimentară a UE și a întregii lumi. Herbert Dorffman, membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, dar și alți colegi din Parlament, au punctat aspecte foarte importante legate de siguranța alimentară dar și soluțiile urgente ce ar putea asigura stabilitatea prețurilor și a piețelor alimentare, în contextul geopolitic actual.
Diplomația alimentară este actuala provocare și trebuie tratată în mod ferm dar și prin măsuri flexibile și complementare, în așa fel încât securitatea cetățenilor europeni să fie asigurată, din orice punct de vedere. Securitatea alimentară trebuie în primul rând asigurată pentru cei cu venituri mici, accesibilitatea fiind termenul din centrul tuturor politicilor în acest context.
Declarațiile lui Hebert Dorfmann: “Acest război cumplit are efecte asupra UE în diferite sectoare. Am discutat mult despre tema energiei, alimentarea cu gaz, dar și semnificația Ucrainei și Rusiei ca furnizori de alimente, având o importanță foarte mare. Am discutat print- o rezoluție în Parlament despre aceste aspecte. 5% din importurile de alimente din UE vin din Ucraina, dar asta este o valoare medie și oricum, relativ periculoasă. Legat de grâu sau uleiul de floarea soarelui și semințele de floarea soarelui – semnificația Ucrainei este mult mai mare. 12% din grâul exportat în lume vine din Ucraina, 50% din uleiul de floarea soarelui. Cred că provocările sunt numeroase, uneori avem tendința să uităm de familiile de fermieri din Ucraina, care nu au putut să cultive anul acesta. Nici ei înșiși nu vor avea din ce să trăiască, nu doar că nu vor putea furniza. Cred că UE trebuie să împiedice ca prețurile să sară prea mult, și ținând cont de inflația la momentul acesta, e o problemă. În Algeria sau Liban, sunt riscuri de foamete pentru că cerealele din Ucraina au dispărut. Am stabilit un prim pachet printr-o rezoluție care va fi prezentată la rândul ei astăzi. Siguranța alimentară este importantă în politica agricolă, în ultimii ani am vorbit despre durabilitate dar am neglijat însemnătatea autonomiei alimentare din UE până acum. Dacă ne uităm la importuri, în anumite domenii, mai ales la grâu, la porumb și plantele proteice suntem foarte dependenți. De pildă la grâu avem o autonomie de doar 50% și 90% din anumite produse sunt importate în UE. Va trebui să găsim cele mai bune soluții față de amenințările actuale și potențiale.”
Margaritist Schinas, din partea Comisiei, a declarat: “Consecințele globale ale Războiului din Ucraina au dus la probleme de autonomie energetică și siguranță alimentară. În momentul de față intrăm în etapa diplomației grâului, după diplomația vaccinurilor. Impactul asupra lanțurilor alimentare: Ucraina este un mare exportator de grâu, recolta de anul acesta va fi evident afectată de război, cu un impact direct asupra alimentației. 330 mil de euro vor fi alocați pentru a atenua suferința Ucrainei, asigurând accesul direct la alimente și servicii de bază. Agresiunea Rusiei are ca rezultat o distorsionare directă a aprovizionării, în special țările cu venituri mai mici din vecinătatea noastră ce trebuie să plătească mult mai mult pentru importurile alimentare. Când spun grâu, spun de fapt pâine. Prețurile la grâu au crescut cu 70% de când cu invazia. Multe țări se bazează exclusiv pe Ucraina și Rusia pentru grâu. Prețurile care cresc la grâu și pâine, în mod inevitabil duc la o criză internă a acestor țări. Astfel, din punct de vedere umanitar dar și geostrategic, avem un interes vital în acoperirea acestor lacune. Același lucru se întâmplă în cazul porumbului, orzlului, uleiul de floarea soarelui, pentru îngrășăminte și furaje. Vă voi prezenta comunicarea care stabilește acțiuni în 3 domenii :
– Acțiunile imediate pentru garantarea siguranței alimentare în Ucraina și lume în colaborare strânsă cu parteneri internaționali
– Problema stabilității în sistemul nostru alimentar – o serie de măsuri pentru susținerea fermierilor
– Modalitatea de a face sistemul nostru durabil, rezistent, flexibil în anii ce vor urma
UE va amplifica asistența umanitară pentru țările cu venit scăzut care importă grâu și pentru alte țări direct afectate de conflict. Această criză are potențialul să evolueze într-o criză politică foarte gravă. 2.5 mil euro vor fi acordați pentru alimente pentru 2021-2024. Interdicțiile alimentare nu sunt luate in considerare pentru că prețurile și panica între oameni ar exploda. Rușii insistă foarte mult în presa internațională și prin știri false, pe povestea că sancțiunile occidentale sunt motivul crizei alimentare și mondiale care ar putea duce la o foamete globală pe viitor. Trebuie să răspundem în mod agresiv și ferm împotriva acestor declarații scandaloase.
Vreau să reiterez un lucru – nu se pune problema ca propriile noastre piețe să fie amenințate, noi, UE, suntem în mare parte autonomi dar date fiind prețurile care cresc brusc există această îngrijorare care rămâne în special pentru categoriile vulnerabile care nu-și permit produsele.
Comisia a propus câteva reguli de criză temporară pentru a îndruma statele membre și pe producătorii agricoli, pe cei foarte loviți de prețurile crescânde pentru furaje, energie și îngrășăminte. S-a propus de asemenea statelor membre să facă un transfer forfetar de gospodării pentru a răspunde la aceste probleme. Și de asemenea îndemnăm statele membre să se folosească de fondurile europene, cum ar fi fondurile pentru ajutorul celor mai defavorizați, pentru a pune la dispoziție alimente și asistență elementară.”