Uciderea liderului opoziției ruse, Boris Nemțov, și starea democrației în Rusia

Daniel Buda (PPE ), în scris. — Boris Nemţov a fost viceprim-ministru al Federației Ruse și un politician de veritabil al mișcării de opoziție RPR-Parnas. Asasinarea lui la sfârşitul lunii februarie în Moscova, se adaugă numărului tot mai mare de crime nerezolvate, motivate politic şi a deceselor suspecte ce au fost comise în Rusia după anul 1998.

Parlamentul European și-a exprimat de nenumărate ori îngrijorarea cu privire la starea democraţiei din Rusia şi eşecul sistematic al autorităţilor de a respecta statul de drept, democraţia şi drepturile omului. Mai mult, situaţia conflictuală cu Ucraina şi prezenţa forţelor militare ruse pe teritoriul acestui stat încalcă în mod flagrant dreptul internaţional şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Am votat în favoarea acestei rezoluţii şi consider că Parlamentul European este îndriduit să solicite Federaţiei Ruse să demareze o anchetă independentă pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care se fac vinovaţi de asasinarea lui Boris Nemţov. Totodată, consider că Uniunea Europeană trebuie să fie mult mai fermă în relaţia cu Ucraina, astfel încât acest stat să poată beneficia în aceste momente dificile de un sprijin real atât politic, economic şi financiar din partea UE, în spiritul solidarităţii şi a încercării de restabilire a păcii.