UE este pregătită pentru a face față epidemiei cu Coronavirus!

PPEIeri, la Bruxelles, a avut loc reuniunea miniștrilor UE ai sănătății care au constatat că UE este pregătită în caz de agravare a epidemiei cu Corinavirus. Comisia Europeană a lansat o consultare cu industria europeană de profil pentru a reface stocul.

În cadrul reuniunii s-a constatat că toate statele membre au lansat planuri de acțiune împotriva răspândirii epidemiei. Unele sunt mai bine pregătite decât altele, în funcție de evoluția propriului sistem de sănătate, dar per total veștile sunt bune.
UE lansează însă un apel către statele membre la o bună cooperare și schimb de informații. La fel, concluziile reuniunii cer o evaluare națională a gradului de acces la medicamente și la echipamentele de protecție personale.
Miniștrii au dezbătut destul de intens gradul de listare a contactelor avute în zonele contaminate de cetățenii care se întorc din China în Europa și au decis să fie comunicate contactele avute direct cu persoane infectate sau posibil infectate.
Pâna acum, în UE și statele partenere, printre care și Regatul Unit, au fost depistate 44 de cazuri, majoritatea fiind persoane venind din China. Unele state membre ar putea sista zborurile spre și dinspre China, dar știrea nu este încă confirmată. La fel, nu se știe dacă zona Schengen va rămâne sau nu deschisă, totul depinde de evoluția situației.