UE oferă soluții în gestionarea declinului populațiilor de albine!

PPESectorul apicol este vital pentru UE și contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea societății, atât ecologic, prin menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității, cât și economic, cu aproximativ 14,2 miliarde EUR pe an. În ultimii ani, apicultorii s-au confruntat cu pierderi de colonii, în special în țările din vestul UE, cum ar fi Franța, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania și Olanda.

Albinele, dar și alți polenizatori, sunt esentiali pentru ecosisteme și biodiversitate. Reducerea numărului polenizatorilor face ca multe specii de plante să intre în declin sau chiar să dispară. În plus, scăderea numărului și a diversității populațiilor de polenizatori afectează siguranța alimentară. În UE, 78% dintre speciile de flori sălbatice și 84% dintre speciile de plante de cultură depind, cel putin parțial, de insecte pentru a produce semințe. Conform estimărilor, aproximativ 5 până la 8% din producția mondială a culturilor este direct legată de polenizare.

În contextul reducerii populației polenizatorilor în Europa și în alte părți ale lumii, Parlamentul European a cerut Comisiei să propună mai multe acțiuni pentru a proteja mai bine albinele și alte insecte polenizatoare din Europa. Pentru a proteja mai bine insectele polenizatoare sălbatice, Parlamentul European a solicitat o reducere suplimentară a utilizării pesticidelor și cerut Comisiei să adopte legi care interzic producția, vânzarea și utilizarea tuturor pesticidelor neonicotinoide în UE. Inițiativa UE privind polenizatorii va fi dezbătută în plen astăzi, iar votul asupra rezoluției va avea loc miercuri. Vă voi ține la curent cu deciziile luate.