„UE și SUA sunt prieteni și aliați, iar cetățenii europeni și americani împărtășesc cea mai profundă legătură!"

PPEÎn cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, a avut loc o dezbatere pe marginea rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA. Parteneriatul UE-SUA este unul solid, bazat pe valori comune și o bună cooperare în interesul asigurării păcii, dar și consolidării relațiilor economice.

Sunt convins că în urma alegerilor prezidențiale, cu ajutorul mecanismelor în vigoare, relațiile dintre SUA și toate statele membre ale UE, în mod special cu România, vor fi mai departe consolidate și axate pe nevoile și creșterea stardardelor de viață ale cetățenilor europeni și americani.
Josep Borrell Fontelles, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe, a transmis următoarele mesaje: “Într-adevăr, săptămâna trecută toată lumea a urmărit alegerile prezidențiale. Felicit cetățenii americani pentru cea mai mare participare. Au demonstrat angajament civic, acordând încredere instituțiilor democratice. Colegiul de comisari a avut o prima întâlnire, încercând să ne gândim cum vom gestiona relațiile cu SUA. Vom veni în Parlamentul European cu propunerea de colaborare. Am avut o istorie comună, valori comune, principii democratice comune. În ultimii 4 ani, lucrurile deveniseră complicate în relațiile noastre cu SUA. Să încercam să formulăm un parteneriat strategic. Salut angajamentul președintelui ales Biden pentru a relua relațiile constructive și voința de a restabili parteneriatul nostru. Relațiile UE-SUA trebuie să fie construite pe ideea parteneriatului. Avem capacitatea de a lucra împreună cu SUA în multe cadre.
Trebuie să fim un jucător global mai puternic, mai ales în NATO. În Europa vom vorbi cu o voce comună atunci când ne vom adresă noii administrații, noului guvern.
UE și SUA sunt și vor rămâne parteneri strategice. Un parteneriat transatlantic puternic este cheia și suntem gata să relansam un parteneriat puternice.”