UE valorifică globalizarea și prin crearea de oportunități de muncă în Europa!

PPEUna dintre prioritățile UE este gestionarea globalizării în așa fel încât Uniunea să profite de aceasta cât mai mult. Globalizarea creează oportunități de muncă în Europa. Numărul de locuri de muncă susținute direct sau indirect de exporturile UE este în creștere. Acesta a crescut de la 21,7 milioane în 2000 la 36 de milioane în 2017. Fiecare miliard de euro provenit din exporturile UE susține în medie 13.000 de locuri de muncă.

Globalizarea creează locuri de muncă, dar poate duce și la pierderea acestora. Globalizarea creează mai multă concurență între companii, lucru care poate duce la închiderea companiilor, transferul acestora către alte țări și pierderea locurilor de muncă. Pentru a reduce impactul negativ al globalizării și pentru a reduce șomajul, UE a creat Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) în 2006. Scopul acestuia este de a oferi susținere muncitorilor disponibilizați din cauza globalizării.

Acest fond de solidaritate de urgență cofinanțează până la 60% din politicile din domeniul ocupării forței de muncă pentru reangajarea lucrătorilor sau crearea de afaceri. Proiectele finanțate de FEG implică educație și formare profesională, consultanță în carieră, ajutor în căutarea unui loc de muncă, îndrumare și crearea de afaceri. Astfel, gestionarea eficientă a globalizării de UE permite noi oportunități de locuri de muncă, dar și protejarea forței de muncă existentă!