Una dintre prioritățile președinției finlandeze este de a asigura protejarea statului de drept!

PPEÎn această dimineață, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles a avut loc dezbaterea cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei pe tema „Cadrul financiar multianual 2021-2027 și resursele proprii: e vremea să răspundem așteptărilor cetățenilor”.

Din partea Consiliului, doamna Tytti Tuppurainen a subliniat faptul că: ’’Statul de drept nu este o declarație politică ci o normă juridică. Este un element crucial în următorul Cadru Financiar Multianual pentru că include propunerea de protejare a bugetului european de nerespectare a statului de drept.
Acest sistem se va aplica tuturor statelor membre și în cazul tuturor fondurilor europene, așa cum principiile statului de drept se aplică tuturor. Statul de drept și democrația stau la baza libertății și prosperității UE iar respectarea statului de drept este legată de legitimitatea și buna funcționare a UE. Una dintre prioritățile președinției finlandeze este de a asigura protejarea statului de drept și consolidarea legăturii dintre acesta și bugetul UE. Vom continua să facem eforturi în acest dosar și vom reuși să creăm un instrument bine fondat juridic pe baza propunerii Comisiei.’’

Johannes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, a subliniat în intervenția sa faptul că:
’’Este un dosar strategic care va influența UE pe următoarele decenii. Mulțumesc echipei de negociere și Parlamentului în general. Consiliul va avea un prim schimb de idei pe CFM în cursul săptămânii viitoare și vom ține cont de recomandările PE. Trebuie să facem progrese urgente în negocieri. UE trebuie să facă mai bine și mai mult pentru cetățenii săi. Avem nevoie de un buget modern, bazat pe plus valoare europeană și resurse pentru acțiuni în domeniul climatic, cercetare, inovare, securitate, revoluția digitală, securitatea frontierelor. UE va pierde un contribuitor foarte important la bugetul european, Marea Britanie. Economiile moderate în domeniul Coeziunii și al PAC sunt necesare. Având în vedere cele două limitări, Comisia a propus pentru următorul CFM un nivel de 1,1-1,4% din PIB-ul celor 27 de state membre. Este o propunere echitabilă și realistă și va fi un rezultat cinstit pentru toată lumea.
Statul de drept ca parte integrantă a CFM. 120 miliarde euro pentru investițiile externe, un parteneriat cu Africa și consolidarea fondului european de apărare cu o creștere a finanțării sunt câteva elemente noi în CFM. Este important să continuăm negocierile CFM cu hotărâre și determinare pentru că este o oportunitate de a transpune propunerile noastre în acțiuni concrete.
Prioritatea noastră este să ajungem la un acord la timp privind CFM. Mulțumesc PE pentru sprijinul necondiționat și pentru flexibilitate. Avem cu toții o răspundere comună să convenim pe o variantă benefică pentru cetățeni’’

Din partea Grupului PPE, domnul Jan Olbrycht a subliniat faptul că: ’’Timpul trece repede și colectivitățile locale, societățile și studenții care doresc să aplice la Erasmus, așteaptă noul CFM. Trebuie să întărim Orizont 2020 și programul Erasmus. Politicile tradiționale nu pot să fie supuse unor reduceri. Avem nevoie de un buget foarte rapid pentru noi toți și trebuie să colaborăm mai bine pentru a ne atinge obiectivul.’’