Unele mezeluri pot conține și carne!

PPEUE, responsabilă de interzicerea folosirii denumirii de mezeluri dacă aceste produse nu conțin o proporție semnificativă de materie primă de origine animală!

Mezelurile continuă să reprezinte alimente de bază pentru majoritatea românilor. Astfel, aproximativ 18% dintre români declară că mănâncă salam, parizer, kaizer şi alte preparate de acest fel în fiecare zi, iar cel puţin 72%, măcar o dată pe săptămână. Cei mai mulți dintre aceștia sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani și au venituri medii. Anual, un român consumă aproape 70 de kilograme de carne.

Din păcate, cele mai multe mezeluri conțin un procent nesemnificativ de carne. În conformitate cu legislaţia europeană, denumirea generică de carne de porc înseamnă tot ce este comestibil de la animalul respectiv, de la porc, însemnând şi lipide şi ţesut adipos, şi ţesut cartilaginos ş.a.m.d.. Calitatea îndoielnică a mezelurile poate duce la diverse probleme de sănătate. Dincolo de tot ceea ce înseamnă etichetarea transparentă a produselor, trebuie găsite mecanisme eficiente pentru a se interzice în mod expres folosirea denumirii mezeluri, dacă aceste produse nu conțin o proporție semnificativă de materie primă de origine animală.

Uniunea Europeană trebuie să aibă ca obiectiv principal sporirea eficienței sistemului de control oficial la nivelul statelor membre astfel încât de-a lungul lanțului alimentar, să existe standarde înalte de siguranță și calitate care să confere încredere consumatorului european. Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care i-am solicitat să îmi comunice instrumentele de care dispune în vederea interzicerii folosirii denumirii de mezeluri dacă aceste produse nu conțin o proporție semnificativă de materie primă de origine animală. Vă voi reda răspunsul de îndată ce îl voi primi.