Uniformizarea normelor pentru produsele comercializate pe piața europeană

În urma realizării unui studiu de către Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, ca parte a unui proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, a reieșit faptul că toate produsele analizate (5 tipuri de produse de tip șuncă de Praga) conțin nitrit de sodiu, cunoscut și sub denumirea de E 250, un conservant artificial care se folosește pentru inhibarea bacteriilor și pentru intensificarea culorii produselor din carne. Nitritul de sodiu se folosește în special pentru inhibarea bacteriei Clostridium botulinum ce produce boala letală numita botulism, pentru a inhiba oxidarea lipidelor, proces ce duce la râncezirea acestora. Conservantul E 250 este interzis în Norvegia, Suedia, Canada și, parțial, în Germania.

Care sunt sugestiile Comisiei pentru uniformizarea normelor în ceea ce privește produsele comercializate pe piața europeană?

Ce măsuri propune Comisia pentru soluționarea problemei utilizării nitritului de sodiu în alimente?