Uniunea Europeană are nevoie de un standard unic pentru evaluarea justiției și a statului de drept!

PPECondiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept nu trebuie să afecteze adevărații beneficiari!

În cadrul Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, al cărei membru sunt, a avut loc un schimb de opinii cu Președinția croată. În cadrul dialogului pe care l-am purtat cu ministrul justiției din Croația, domnul Bošnjaković, i-am solicitat poziția asupra a două chestiuni importante: condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept și aderarea României la spațiul Schengen.

Iată intervenția pe care am avut-o:
Domnule minstru, mult succes în activitatea dumneavoastră. Aș dori să atrag atenția asupra a două chestiuni: una de interes general, iar una ce vizează strict statul de unde provin eu.
În primul rând, aș dori să vă întreb care este viziunea dumneavoastră legată de mult discutata problemă a statului de drept și corelarea acesteia cu accesul la fondurile europene. Astfel zis, posibilitatea ca fondurile europene să fie tăiate, suspendate, în ipoteza în care un stat membru încalcă principiile statului de drept. Apreciați ca fiind necesar să avem la nivel european un mecanism comun de evaluare a justiției și statului de drept pentru toate statele membre ale UE? În momentul de față, este complicat să dăm o definiție clară a acestui concept. De asemenea, aș dori să vă întreb care este părerea dumneavoastră referitoare la posibilitatea de a evita să-i sancționăm pe adevărații beneficiari ai fondurilor europene. De fondurile europene beneficiază fermierii, entități private, fie diverse unități administrativ teritoriale care în opinia mea, nu pot să fie sancționate cu tăierea fondurilor din cauza derapajelor care pot să apară la un moment dat, la nivel guvernamental. Această chestiune se află de mult timp în dezbaterea Parlamentului European, pe bună dreptate, deoarece este clar că nu putem să alocăm fonduri europene în acele state în care avem de-a face cu încălcarea statului de drept.

A doua chestiune pe care doresc să o abordez este legată de intrarea României în spațiul Schengen. Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European, au spus foarte clar că România îndeplinește toate condițiile necesare pentru a intra în spațiul Schengen. Astăzi, România este un furnizor de stabilitate și de securitate în această zonă a Europei. Cu toate acestea, la nivelul Consiliului European există o opoziție consistentă din partea unor state membre legat de ce înseamnă intrarea României în spațiul Schengen. Acest lucru mi se pare o profundă nedreptate față de cetățenii europeni din România. Ei nu au posibilitatea de a se bucura de o valoare incomensurabilă: libera circulație, atât a persoanelor, cât și a mărfurilor, așa cum ar trebui și cum se bucură și ceilalți cetățeni din alte state membre. Prin urmare, vă întreb care este poziția dumneavoastră față de această problemă? Vă mulțumesc.

Dražen Bošnjaković, ministrul justiției din Croația, mi-a formulat următoarele răspunsuri: „În ceea ce privește statul de drept, valorile comune, democrația, statul de drept, drepturile fundamentale reprezintă baza UE. Consolidarea statului de drept este un răspuns eficient în cazul unor încălcări. În timpul președinției croate, vom acorda toată atenția acestui subiect, în cadrul liniilor directoare strategice pentru spațiul de libertate, securitate și justiție. Ne dorim o abordare globală în ceea ce privește statul de drept. Știm că există temeri cu privire la anumite țări și considerăm că toate aceste aspecte trebuie studiate. Președinția noastră va acorda atenție acestor subiecte, dar suntem totodată de părere că trebuie să prevedem noi mecanisme și sancțiuni, dar asta doar după ce am folosit tot ce există ceva și s-a încercat un dialog pentru a găsi o soluție satisfăcătoare.
În ceea ce privește subiectul România și Schengen, ei bine, mai întâi trebuie să știm dacă sunt respectate toate criteriile. După cum știți, țara din care provin eu, Croația, desfășoară politici care să permită îndeplinirea tuturor criteriilor astfel încât atât țara mea, cât și țara dumneavoastră să adere la spațiul Schengen.”