Usturoiul românesc merge la export în timp ce noi importăm usturoi contaminat din China

România se află în situația în care importă usturoi din China în detrimentul producțiilor autohtone din cauza prețului mai scăzut al acestui aliment pe piața internă. Anchetatori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România au descoperit că usturoiul din China nu este taxat corespunzător, iar unele firme mari importatoare au creat circuite financiare fictive pentru a fi scutite de plata TVA aferentă comercializării pe piața internă a produselor alimentare achiziționate din spațiul intracomunitar.

Potrivit unor rapoarte efectuate de autorități din Statele Unite, printre pesticidele folosite pe culturile de usturoi din China se găsesc două substanțe extrem de dăunătoare pentru organismul uman: parationul și foratul. Parationul este interzis în Uniunea Europeană, iar în Statele Unite a determinat decesul prin otrăvire a 100 de fermieri.

Problema privind controlul pesticidelor care au fost folosite în culturile de usturoi din China este faptul că produsul ajunge în țară fără rădăcini, iar specialiștii susțin că fără această parte a legumei nu se pot face analize în laborator pentru a indica produsele cu care a fost tratat.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru a asigura monitorizarea traiectoriei usturoiului din statul de producție în statul importator, precum și a produselor folosite în tratarea acestei legume?