Una dintre prioritățile Președinției neerlandeze este combaterea rezistenței la antibiotice. Toate proiectele de regulament privind sănătatea animalelor, furajele medicamentate și introducerea pe piață a medicamentelor de uz veterinar sunt destinate să reducă utilizarea de antibiotice în sectorul creșterii animalelor, consolidând în același timp măsurile de prevenire a bolilor. Vaccinarea este unul dintre mijloacele de a preveni un număr mare de boli, cum ar fi salmonelozele și colibacilozele, precum și numeroase boli respiratorii.

Având în vedere efectul pe care îl are asupra sănătății umane (ECDC, aprilie 2015, ISBN 978-92-9193-630-4), salmoneloza reprezintă exemplul cel mai elocvent de caz în care vaccinarea animalelor poate duce la reducerea utilizării antibioticelor și poate contribui la prevenirea manifestării acestei zoonoze grave la om. Planul european de ajutor pentru vaccinare contra salmonelozei aviare este pus în practică numai în Țările de Jos.

Ce măsuri intenționează să ia Comisia pentru a promova vaccinarea împotriva salmonelozei în fermele de porcine și păsări ca mijloc de prevenire a cazurilor de salmoneloză la om și a răspândirii unor tulpini multirezistente în lupta împotriva zoonozelor (Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2444)?