Victorie pro-europeană în Republica Moldova

Candidatul pro-european și pro România, Maia Sandu, a câștigat detașat turul al doilea al alegerilor prezidențiale desfășurate la jumătatea lunii noiembrie. Prezența la urne a fost un record în țară, peste 57% din electorat exprimându-și opțiunea de vot. Maia Sandu a înregistrat o victorie clară și în diasporă, unde a reușit să obțină peste 92% din totalul voturilor valabil exprimate.

Victoria acesteia a fost salutată de cei mai importanți lideri ai Uniunii Europene și ai Statelor Unite ale Americii. Uniunea Europeană își dorește de mult să transforme Republica Moldova într-un partener stabil și un real colaborator în Europa de Est. Astfel, Maia Sandu reușește să marcheze începutul unei bune relații între Uniune și statul vecin.

Care este strategia Comisiei pentru a începe apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și ce programe de sprijin financiar se pot declanșa pentru a genera în țară condiții medicale adecvate, de siguranță publică sau infrastructură?

Răspuns dat de dl Várhelyi

în numele Comisiei Europene
Referința întrebării: E-006945/2020

Rezultatul alegerilor prezidențiale reprezintă o oportunitate pentru un nou impuls în relația dintre UE și Republica Moldova. UE este hotărâtă să consolideze asocierea politică și integrarea economică dintre UE și Republica Moldova și să sprijine agenda de reformă a președintei Sandu, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Este important să se profite de avântul politic din țară și să se abordeze aspecte structurale precum reforma justiției și combaterea corupției. În centrul sprijinului financiar al UE continuă să se afle o condiționalitate strictă și inteligentă. Atât timp cât se înregistrează progrese în ceea ce privește reformele, Republica Moldova poate conta pe sprijinul politic și financiar al UE.

Pe baza acestor principii, UE acordă deja un sprijin amplu Republicii Moldova. De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, Comisia a alocat 128 de milioane EUR sub formă de granturi pentru a ajuta Republica Moldova să combată virusul, să sporească reziliența sistemelor de sănătate și să sprijine redresarea socioeconomică. De asemenea, Republica Moldova are acces la asistență macrofinanciară (100 de milioane EUR), din care prima tranșă (50 de milioane EUR) a fost plătită în noiembrie 2020. În luna decembrie 2020, Comisia a plătit, de asemenea, 5 milioane EUR sub formă de sprijin bugetar pentru reformele din sectorul de asigurare a respectării legii. Privind în perspectivă, procesele de programare se află în curs, în strânsă cooperare cu părțile interesate relevante.