Voi susține propunerile Comisiei, atât timp cât acestea protejează interesele fermierilor europeni!

PPEÎn cadrul ședinței de lucru a Grupului PPE din Comisiile de Buget și Reforme Structurale, organizată prin intermediul sistemului de videoconferință, am avut o dezbatere pe marginea noului cadru finaciar multianual. În acest context, mesajul trebuie să fie unul ferm, de amânare a discuțiilor despre Green Deal și strategia Farm to Fork. Consider că nu este momentul potrivit pentru a pune noi sarcini în dreptul fermierilor deoarece avem alte probleme stringente la care trebuie să găsim răspunsuri în acest moment. Acest pachet vine cu noi provocări care vor afecta însăși supraviețuirea fermierilor europeni care oricum sunt extrem de loviți de criza generată de COVID-19, și mai ales de această secetă severă instalată la nivelul Uniunii Europene.

Iată intervenția pe care am avut-o:

În primul rând, aș sublinia faptul că este necesar să avem un buget pe un an de zile, astfel încât să vedem după acest an pe ce ne putem baza. În același timp, nu aș spune că sunt neapărat dezamăgit, ci realmente speriat după ultimul discurs al doamnei Ursula von der Leyen de la ședința grupului nostru politic din săptămâna precedentă. Mi s-a demonstrat ceea ce de altfel bănuiam, și anume, doamna președintă este puțin desprinsă de realitățile din teren. Aș dori să fac câteva precizări legate de sectorul agricol, legat de ceea ce înseamnă Green Deal.

Vreau să fiu foarte clar în ceea ce privește poziția mea cu privire la ultimele decizii ale Comisiei: Voi susține propunerile Comisiei, atât timp cât acestea protejează interesele fermierilor europeni! În acest context, sunt extrem de rezervat față de propunerea președintei Von der Leyen, potrivit căreia „Green Deal și Farm to Fork” trebuie să continue cu orice preț. Potrivit ultimelor informații venite dinspre Comisie, pachetul va continua, însă își va adapta calendarul și conținutul la situația actuală.

Plecând însă, de la realitățile din ferme și din sectorul agricol, cred că nu putem fi de acord cu continuarea pachetului Green Deal în acest moment. Subliniez în acest moment. Acest pachet presupune noi sarcini, noi provocări care vor afecta însăși supraviețuirea fermierilor europeni care oricum sunt extrem de loviți de criză generată de Covid-19, și mai ales de această secetă severă instalată la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit Observatorului European de secetă, se prefigurează că în următoarele trei luni precipitațiile vor fi aproape de 0, iar acest lucru va duce la scăderea producției de cereale cu până la o treime în unele regiuni ale Europei. În acest context, mesajul trebuie să fie unul ferm, de amânare a discuțiilor despre Green Deal și Farm to Fork. Consider că nu este momentul potrivit pentru a pune noi sarcini în dreptul fermierilor deoarece avem alte probleme stringente la care trebuie să găsim răspunsuri în acest moment. Comisia trebuie să-și reorienteze acțiunile, eforturile spre ceea ce înseamnă sprijinirea reală și subliniez, reală, a fermierilor. Cred că nimeni nu-și dorește o criză alimentară profundă, așa cum se prefigurează.
La fel cum a spus și colegul meu Dorfmann vizavi de cele 80 de milioane de euro alocate sectorului agricol, această sumă este absolut ridicolă. Vă spun un lucru, stimați colegi: de pandemie mai scăpăm: s-au îmbolnăvit o parte, au murit o parte, dar de foamete cu siguranța nu va scăpa nimeni. De aceea, trebuie să facem tot ceea ce este necesar pentru a preveni o criză alimentară profundă. Iar din punct de vedere politic, să demonstrăm prin acțiunile noastre că suntem aproape de fermierii pe care noi îi clamăm ca fiind electoratul nostru. Mulțumesc.