Vulnerabilitățile piețelor energetice din Europa

Temperaturile scăzute înregistrate la începutul anului au generat varii probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu energie în Europa de Sud-Est. Ca reacție la condițiile meteorologice aspre, o serie de state europene au limitat exporturile de electricitate. Astfel, Bulgaria a oprit exporturile de energie pe parcursul a unei luni în condițiile în care această țară exportă peste 10% din energia electrică produsă. De asemenea, Grecia a redus exporturile de electricitate timp de două zile, iar România a limitat treptat aceste exporturi pe măsură ce râurile au înghețat.

Regiunile care au fost cele mai afectate de aceste măsuri au fost cele din Sud-Estul Europei, state care întâmpină probleme în ceea ce privește infrastructura adecvată a centralelor electrice. Astfel, zeci de mii de gospodării s-au confruntat cu grave probleme.

Totuși, această situație de criză a reliefat neajunsuri în politicile energetice ale statelor membre și, de asemenea, a scos în evidență modalitatea de acțiune a factorilor decidenți care au preferat să oprească livrările de electricitate sau gaze naturale în ciuda repercusiunilor grave ale acestei acțiuni în celelalte state afectate.

Care sunt recomandările Comisiei pentru statele din Europa de Sud-Est cu privire la consolidarea piețelor energetice?

Care este punctul de vedere al Comisiei cu referire la modalitățile de acțiune ale statelor care au hotărât limitarea sau oprirea exporturilor?